MENIU

Nigerianul care a încercat să arunce în aer un avion a fost audiat

Măsuri de securitate excesive pentru cursele aeriene către SUA

Tânărul nigerian acuzat că a încercat să arunce în aer un avion american în Detroit, a fost audia. Incidentul, care a generat un val de panică în aeroporturile din toată lumea, a dus deja la impunerea unor noi reguli de securitate.

În timpul audierii  procurorii au prelevat mostre ADN. Atentatorul riscă 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. În prezent Umar Abdul este internat într-un spital din statul Michigan unde este tratat pentru arsuri.

Tînărul provenea dintr-o familie înstărită din Nigeria, iar părinţii cred s-a afiliat unor grupări islamiste radicale în timp ce se afla la studii în Londra. O audiere mai amplă va avea loc pe 8 ianuarie. Barack Obama a catalogat incidentul drept o tentativă de atac terorist, iar măsurile de securitate au fost înăsprite pe aeroporturi. Pasagerii aflaţi în avioane cu destinaţia SUA nu au voie să se ridice de pe scaun cu o oră inainte de aterizare şi nici să aibă la îndemână obiecte persoanle.

Autorităţile sunt în alertă maximă iar uneori fac şi exces de zel. Piloţii zborului Northwesten Arlines, acelaşi care a fost ţinta atacului terotist au cerut ajutor de urgenţă duminică din cauza unui pasager Nigerian care, fiind bolnav, a petrecut prea mult timp la toaletă. Chiar şi preşedintele Obama a fost informat de incident care în cele din urmă s-a dovedit a fi o alarmă falsă.