MENIU

Nicolicea propune ca un magistrat cercetat disciplinar să nu se pensioneze până nu e gata ancheta

foto: NewsIN

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a depus un amendament la OUG 59 din 2009 prin care propune ca soluţionarea cercetării disciplinare a unui magistrat să fie prioritară faţă de cererea acestuia de pensionare sau de ieşire din magistratură.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a discutat într-o primă lectură, miercuri, proiectul de lege de aprobare a OUG 59 pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Ordonanţa are ca scop eficientizarea inspecţiei judiciare care funcţionează pe lângă CSM, inspecţie ce are rolul de a cerceta eventualele abateri disciplinare ale magistraţilor.

Eugen Nicolicea a propus un amendament prin care magistraţii intraţi în atenţia inspecţiei judiciare de la CSM nu se mai pot pensiona şi nu li se aprobă retragerea din magistratură până când Consiliul Superior al Magistraturii nu se pronunţă.

"Să presupunem că un judecător îţi ia o casă de trei milioane de euro şi o dă altcuiva din greşeală. Apoi îşi cere pensionarea, CSM spune că nu-l mai poate sancţiona, deoarece nu mai este magistrat, iar statul rămâne bun de plată. Sau mai sunt cazurile în care judecătorul cere pensionarea anticipată sau intră în avocatură. Stă acolo doi-trei ani şi apoi se poate întoarce curat ca lacrima", a argumentat Nicolicea adăugând că, din aceste cauze, CSM s-a dovedit incapabil să dea sancţiuni disciplinare magistraţilor care au greşit.

Un alt amendament al lui Nicolicea viza prevederea conform căreia un magistrat care are suspiciuni că se află în conflict de interese într-o cauză poate să judece doar dacă are acordul superiorilor săi. "Este o excepţie gratuită, pentru că poţi judeca chiar dacă eşti în conflict de interese. Transpusă la nişte funcţionari publici sau aleşi locali constituie infracţiune. Aceştia nu pot participa la luarea unei hotărâri în care este implicată o persoană cu care a lucrat în ultimii cinci ani. Mi se pare o derogare care nu-şi are rostul. Ori o eliminăm pentru că incompatibilităţile sunt în altă parte, sau scriem foarte clar că în cazul rudelor şi afinilor nu ai voie să judeci", a declarat Nicolicea.

Reprezentantul CSM nu a fost de acord cu acest amendament susţinând că regimul incompatibilităţilor magistraţilor se află în lucru la Consiliu şi la Ministerul Justiţiei, iar OUG 59 nu are ca obiect acest lucru, ci doar funcţionarea inspecţiei judiciare. În replică, deputatul PSD a spus că eliminarea posibilităţii conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor va reduce considerabil tocmai numărul sesizărilor la inspecţia judiciară.

În această dispută a intervenit şi preşedintele Comisiei, Daniel Buda (PD-L), care a reproşat CSM faptul că a tergiversat elaborarea unui proiect de Lege a răspunderii magistraţilor. "Îmi pare rău să constat că CSM-ul ne tot ameninţă, eu sunt la al doilea mandat de deputat de când tot aud asta, că va veni cu nişte legi ale răspunderii magistraţilor. Aţi stârnit multe nemulţumiri în spaţiul public cu această grevă, să nu ne ferim să-i spunem grevă, şi alta ar fi fost situaţia dacă aţi fi spus: "Avem şi o lege a răspunderii magistraţilor, nu vrem doar drepturi salariale". Probabil într-o viaţă viitoare se va rezolva şi această chestiune", s-a adresat Buda reprezentantului CSM.

Comisia a decis amânarea dezbaterilor pe marginea ordonanţei pentru ca membrii săi să aibă timp să studieze amendamentele.