MENIU

Nicolae Popa va fi extrădat în România

Nicolae Popa va fi extrădat de către autorităţile indoneziene / FOTO: politiaromâna.ro

Deşi nu există un tratat de extrădare între România şi Indonezia, cetăţeanul român poate fi extrădat printr-un decret al preşedintelui Susilo Bambang Yudhoyono.

Poliţia naţională îl va deporta pe \"Bernie Madoff\" al României, scrie cotidianul indonezian Jakarta Globe.

Şeful departamentului de infracţiuni economice al poliţiei indoneziene a declarat că au fost începute formalităţile cu Ambasada României pentru ca Nicolae Popa să fie trimis în ţară şi se mai aşteaptă indicaţii suplimentare de la Ministerul Justiţiei şi de la Organizaţia Drepturilor Omului. Cu privire la cazul cetateanului Nicolae Popa, Ministerul Justitiei din România precizează că cererea de extradare a lui Nicolae Popa îndeplineste conditiile prevazute de legislatia indoneziana. Mandatul de arestare provizorie în vederea extradarii emis pe numele lui Nicolae Popa a fost prelungit. Decizia privind extradarea va fi luata de autoritatile indoneziene si comunicată părţii române. n acest moment Nicolae Popa este retinut in sediul politiei nationale din Jakarta.

Popa a fost arestat pe 3 decembrie la Jakarta, la solicitarea Interpolului şi a Poliţiei Române. Deşi nu există un tratat de extrădare între România şi Indonezia, cetăţeanul român poate fi extrădat printr-un decret al preşedintelui Susilo Bambang Yudhoyono.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.  Popa a fost dat în urmărire internaţională la începutul anilor 2000, când a fugit din România. A părăsit ţara după izbucnirea scandalului FNI în care peste 400.000 de persoane au fost păgubite.

Pe numele lui Nicolae Popa, în ianuarie 2002, a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în iunie 2009, un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

Poliţia română nu a primit nicio comunicare oficială referitoare la extrădarea lui Nicolae Popa.