MENIU

Nemirschi o contrazice pe Udrea, afirmând că legea picnicului era gata când a plecat din minister

Foto: NewsIn

Ministerul Mediului şi Asociaţia Green Revolution aveau proiectul legii picnicului aproape finalizat când miniştrii PSD şi-au depus demisiile, a declarat pentru NewsIn fostul ministru al Mediului, în contextul în care ministrul interimar afirma recent că legea picnicului nu este în derulare.

Fostul şef al Ministerului Mediului, Nicolae Nemirschi, susţine chiar că la minister există proiectul de lege al picnicului, iar protocolul de colaborare între cele două instituţii a fost semnat în august.

"În august am semnat un protocol de colaborare, la sediul ministerului, cu Cornel Belciug de la Asociaţia Green Revolution. El este cel care a propus prima dată realizarea unei legi a picnicului în Săptămâna Mediului Tău (derulată în perioada 1-6 iunie, n.r.). S-a format un grup de lucru, cu reprezentanţi ai Asociaţiei, precum şi de la mai multe departamente din minister - unitatea de politici publice, direcţia juridică, cabinetul ministrului etc. - care se întâlneau cel puţin o dată pe săptămână", a declarat pentru NewsIn fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi.

"Asociaţia (Green Revolution, n.r.) a lucrat şi cu un cabinet de avocatură. Proiectul legii era gata, înainte de depunerea demisiei, urma să finalizăm detaliile, iar apoi să facem o conferinţă de presă, ca să-l prezentăm public", a adăugat Nemirschi.

Actualul ministru interimar al Mediului, Elena Udrea, declara, însă, recent că "legea picnicului nu este un proiect în derulare la Ministerul Mediului", iar comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, afirma că proiectul respectiv nici nu există măcar în minister şi că este "o scorneală" a fostului ministru.

Fostul ministru susţine, totodată, că direcţia juridică a făcut o notă explicativă către ministrul interimar şi către comisarul şef al Gărzii de Mediu în care a menţionat că proiectul legii există.

NewsIn a intrat în posesia atât a proiectului de lege, cât şi a protocolului încheiat între minister şi Green Revolution (ataşate la această ştire), prin care se intenţiona normarea acestui domeniu, în condiţiile în care voluntarii de mediu continuă să strângă numeroase deşeuri din păduri şi de lângă ape, rămase în urma ieşirii românilor la iarbă verde.
Spaţii pentru picnic amenajate deja în Iaşi şi Timişoara
Nemirschi a mai spus că discutase şi cu câţiva primari din ţară pentru demararea unor proiecte pilot, deoarece investiţia nu este mare.
"E nevoie de îngrădirea zonei, de montarea de toalete publice (se poate face şi în parteneriat), de plasarea de saci de gunoi", a mai spus acesta, care a precizat că, la Iaşi şi Timişoara autorităţile locale au amenajat asemenea locuri speciale pentru picnic.

"Legea picnicului nu are încărcătură economică şi politică. Este aşa cum spuneam o lege a bunului simţ, nu este un proiect PSD. Se pare însă că nu există interes pentru bun-simţ din partea oamenilor politici şi a legiuitorilor. Proiectul ar fi trebuit să intre în dezbatere publică, astfel încât şi alte ONG-uri şi instituţii publice să vină cu îmbunătăţiri, astfel încât să nu mai avem munţi de gunoaie în păduri sau în zona apelor din România", a mai spus Belciug.

Acesta a precizat că urmau să mai fie discutate şi finalizate detaliile privind amenzile pentru încălcarea dispoziţiilor legii, înainte ca acest proiect să fie prezentat spre dezbatere publică.

Ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, preciza că "reglementările din legea agriculturii şi legea silviculturii privind interdicţia aprinderii focului în zone neprotejate sunt suficiente". 
În prezent, există mai multe prevederi care interzic aprinderea focului în locuri neprotejate, precum şi aruncarea deşeurilor, în diferite acte normative, însă acesta îngreunează sancţionarea contravenienţilor.
Astfel, potrivit Legii 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, amenzile pentru aprinderea focului în păduri sau la mai puţin de 100 de metri de acestea se situează între 1.200 şi 2.000 lei. Totodată, legea mai prevede că aruncarea sau lăsarea în interiorul ori la liziera pădurii de ambalaje şi resturi menajere constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 600 la 800 lei.
În funcţie de tipul contravenţiei, aceasta poate fi constatată de pădurari, brigadieri, şefii districtelor silvice, inginerii şi tehnicienii silvici, de primari, poliţişti sau pompieri.

Cei care obişnuiesc să aprindă grătarele şi să organizeze picnicuri în faţa blocului pot intra sub incidenţa legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Aceasta prevede amenzi între 500 şi 1.500 lei pentru organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la o intensitate care tulbură liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.

Nu doar populaţia, ci şi organizatorii de evenimente în aer liber riscă sancţiuni în cazul în care nu ecologizează zona ulterior, amenzile pentru aceştia fiind de cinci ori mai mari decât cele pentru populaţie.