MENIU

Nemirschi: Doar asociaţiile de locatari branşate la sistemul centralizat pot beneficia de Casa Verde

Foto: NewsIn

Numai asociaţiile de locatari care sunt branşate sistemul centralizat de încălzire pot beneficia de finanţări prin programul Casa Verde pentru montarea de panouri solare pe bloc, iar cei care s-au debranşat se pot reracorda, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, la un post TV.

"Există o problemă, mulţi locatari au renunţat practic la sistemul centralizat. Eu când vorbesc de asociaţii de locatari şi de panouri solare pe bloc, eu trebuie să mă întorc la sistemul centralizat şi aici de fapt, sunt cei care încă sunt centralizaţi şi doar ei pot beneficia de program. În loc să ard un foc ca să încălzesc apa dintr-un cazan, dintr-un boiler, soarele încălzeşte apa şi o trimite în acelaşi boiler. Distribuţia rămâne la fel. Dar dacă ei sunt tăiaţi de la distribuţie, se pot reracorda, dacă vor", a spus Nemirschi.

El a adăugat că, deşi banii sunt administraţi de autorităţile locale, beneficiarul programului de completare a sistemului clasic de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, eoliană sau geotermală rămâne cetăţeanul.

"Beneficiar este tot cetăţeanul, ca să fim înţeleşi. Orice persoană fizică reprezentată de asociaţia de locatari poate beneficia de acest program. Ţinta noastră pentru acest program o reprezintă asociaţiile de locatari, unde există problema facturii la întreţinere, care este subvenţionată de primărie. Efectul scontat al banului public este acolo unde este nevoie de el. Sper să avem bani de alocat şi pentru persoanele fizice. Într-o ordine a priorităţilor, asociaţiile de locatari sunt primele care vor beneficia de acest program", a mai spus Nemirschi.

El a evidenţiat că sunt mai multe beneficii pentru un cartier de blocuri. "Când mă duc într-un cartier de blocuri şi pun o instalaţie solară pe o singură terasă de bloc şi ele sunt cuplate cinci la un punct termic evident că vor beneficia de apă caldă toate cinci blocurile. Evident că beneficiul este mai bun decât într-un cartier de case", a mai spus ministrul Mediului.

Factura de apă caldă s-ar reduce substanţial, mai ales în perioada verii
"România are o perioadă bună de expunere la soare, adică în sud cel mai mult, cam de cinci luni pe an. În condiţiile astea, cel puţin factura la apă caldă pe vară se va reduce substanţial. Apa caldă o produc cu o sursă de căldură, că se cheamă gaz, păcură, lemne... Ea se depozitează într-un rezervor. Dacă este nor şi apa nu are decât 40 de grade, mai adaug puţin şi o aduc la 60 de grade", a explicat Nemirschi. 
El a adăugat că încă nu se poate spune că energia solară va putea fi folosită pentru încălzirea termică.

"Acum 20 de ani lucram în domeniu şi aveam în subordine câmpuri cu instalaţii solare, la Constanţa. La momentul respectiv, deşi tehnologia nu era cea de azi, 80% din consumul de apă caldă era substituit de panourile solare, în condiţii de hotel", a mai afirmat Nemirschi.

Ministrul Mediului a reamintit că nu doar asociaţiile de proprietari sunt eligibile, ci şi şcolile, grădiniţele şi alte unităţi deţinute de stat şi a precizat că primul proiect pentru Casa Verde a fost depus încă din prima zi a derulării programlui şi este pentru Moineşti.

Prin acest program Ministerul Mediului subvenţionează montarea de panouri solare cu 80%. Restul de 20% poate proveni de la asociaţia de locatari sau de la primărie.

"Dacă are posibilitatea primăria să subvenţioneze şi partea ce revine asociaţiilor de locatari, atunci poate face acest lucru. În bugetul fiecărei primării există o cantitate de bani pentru subvenţia facturilor la energie", a explicat Nemirschi.

El a mai precizat că anul 2009 are un punct destul de sensibil, adică întâlnirea Consiliului Europei de la Copenhaga, unde se va discuta despre acordul din 2012, despre schimbările climatice şi încălzirea globală.
"S-a prefigurat că toate ţările europene se vor angaja să îşi îmbunătăţească sistemele de producere a energiei şi vor produce mai multă energie neconvenţională. Voi fi obligat să folosesc bani pentru energii neconvenţionale. Programul Casa Verde este o parte din acest angajament al României", a conchis Nemirschi.

Autorităţile locale care vor să primească finanţări de la stat pentru sisteme ce folosesc energie solară, geotermală şi eoliană pot depune din 15 iulie dosare în cadrul programului demarat de Ministerului Mediului, potrivit datelor publicate de site-ul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM).

Prima sesiune, pentru care au fost alocate 150 milioane lei, se va derula în perioada 15-31 iulie, iar a doua sesiune, de 160 milioane lei, va avea loc între 1 şi 15 septembrie.