MENIU

Nedeia la Lelese, o sărbătoare tradiţională într-un sat din Haţeg

Foto: RTV
Nedeia - O slujbă specială de sfințire a apei și de blestem pentru dăunătorii pământului

Numele satului sună ciudat. Ca numele unei femei, pe care ardelenii o numesc Lele. E rupt de lume, printre dealuri, iar pentru orășeanul sătul de trafic și zgomot nu poate fi decât o mană cerească. Nu-i semnal la telefon, dar ...la ce-ți trebuie? E unul din satele din Hațeg unde tradițiile sunt la fel de vii ca acum sute de ani, chiar dacă unele sunt păgâne. În prima duminică după Rusalii, la Lelese e mare petrecere- Nedeia. De ești drumeț pe-acolo, țăranii te pun la masă și sărbătoresc cu tine.

De la Hunedoara, drumul duce în munte ca un ghem de ață deșirat. Și tot urci, și ai impresia că vei ajunge numaidecât aproape de cer. Indicatorul spre Lelese nu arată și distanța dintre tumultul orașului și liniștea satului cu nume ciudat. Nici țipenie de om pe uliță. Toți sunt la țarină, la Nedeia. O slujbă specială de sfințire a apei și de blestem pentru dăunătorii pământului. Tot satul e îmbrăcat în straie de pădureni - costumele tradiționale.

După slujbă, toată lumea merge acasă. Mai puțin turiștii fascinați de ineditul sărbătorii.  Apoi, puțin după prânz, încet-încet, tușele se strâng pe la porți.

Costumul de pădureancă arată impecabil și te întrebi cum, la 78 de ani, a putut să-l apreteze așa.

Buna Maria are în picioare...teneși, că nu mai poate purta pantofii de la costum, dar ce mai contează. La urma urmei, trebuie să fie vioaie până seara, la bal. Vecina ei, Buna Iuca are 83 de ani și se ține foarte bine

Cătălin e îmbrăcat în straie populare. Ar trebui un dicționar întreg ca să înțelegem ce=nseamnă fiecare

Iar fetele...Fetele sunt îmbrăcate cu straie de la bunici, dar îs tare mândre de ele. Bănuții de argint sunt foarte importanți. Ele știu să facă reclamă satului pentru turiștii care vor să vină la Lelese.

În zonă nu sunt pensiuni, dar casele oamenilor sunt deschise pentru oricine. Așternutu-i curat, curtea plină de flori, iar masa se umple cu bunătăți cât ai bate din palme. Nu sunt condiții de trei stele, dar nimeni nu a plecat supărat de la Lelese. Iar preotul din sat e un bun manager, pentru că știe foarte clar cu ce ofertă vine. Nimeni nu poate să o refuze.

Iar petrecerile țin două zile la ei în sat, se laudă părintele. Cam așa e, constatăm noi. Se face aproape 5 și satul prinde deodată viață. Pădurencele și-au lăsat straiele și bănuții și au plecat la petrecut. De-abia îi recunoaștem pe tineri care și-au lepădat leiberul, iar acum horesc în straie moderne.
Mai multe articole despre:
Sărbătoare sat Haţeg tradiţie All Inclusive Lelese