MENIU

Natura 2000: Pajiştile din situl protejat Munţii Ţarcu sunt distruse de motociclete şi ATV-uri

Foto: blogspot.com

Coaliţia ONG Natura 2000 România a semnalat că circulaţia motorizată pe suprafaţa sitului protejat Munţii Ţarcu a produs distrugeri însemnate greu de reparat, iar aceste acţiuni continuă, deoarece autorităţile de mediu nu au luat nicio măsură concretă.

"Prin păduri, dar mai ales pe păşunea alpină, motocicletele şi ATV-urile au făcut şanţuri adânci. Fiecare ieşire măreşte aria distrusă, tăind noi urme pe lângă cele vechi. Odată stratul vegetal îndepărtat, urmele devin albie pentru torente, se adâncesc, iar degradarea devine ireversibilă. În felul acesta se distruge un mediu natural unic, cu valoare recunoscută la nivel internaţional, făcând parte din ultimul peisaj forestier intact din Europa (exceptând Scandinavia şi Rusia) şi pentru care există deja avizul Academiei Române de creare a unui parc naţional", se arată în comunicatul Coaliţiei care preia informaţii transmise de Asociaţia Altitudine.

Asociaţia Altitudine afirmă că a semnalat abaterile de la lege şi distrugerile rezultate în repetate rânduri autorităţilor de mediu competente, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin şi Garda de Mediu Caraş-Severin, prin adrese în lunile august 2007, aprilie, mai şi iunie 2008.

"În ciuda acestor sesizări, nu s-au luat măsurile corespunzătoare pentru a opri ilegalităţile, care continuă", potrivit ONG-ului.

Astfel, în situl Natura 2000 Munţii Ţarcu (ROSCI0126), mediul natural a ajuns în multe locuri într-un stadiu de degradare avansat din cauza numeroaselor incursiuni de turism cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, maşini 4x4 şi snowmobile pe pajiştile alpine, în afara drumurilor publice, acţiuni care încalcă legea.

Conform OUG nr 195/2005, privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), "pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise [...] accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili pe suprafaţa ariilor naturale protejate, în scopul practicării de sporturi, în afara drumurilor permise accesului public şi a terenurilor special amenajate".

"Menţionăm că aceste activităţi încalcă şi prevederile Directivei Uniunii Europene 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de plante şi animale sălbatice, precum şi ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Această situaţie va duce în curând la măsuri severe din partea Comisiei Europene, măsuri ce pot duce chiar la sistarea finanţărilor pentru România", potrivit Erikăi Stanciu, membru în Consiliul Reprezentativ al Coaliţiei ONG Natura2000 România.

Cele 51 de organizaţii ale Coaliţiei ONG Natura2000 România mai atrag atenţia că, în luna septembrie, România riscă procedura de infringement pe arii protejate, pentru că Guvernul nu a aprobat suficiente arii care să intre în sistemul Natura 2000, deşi Comisia Europeană i-a solicitat să desemneze noi situri sau arii protejate deja existente, dar care nu au fost incluse în reţeaua Natura 2000.

Reţeaua "Natura 2000" reprezintă instrumentul principal al Uniunii Europene de conservare a naturii în statele membre. Este o reţea de zone desemnate de pe teritoriul Uniunii Europene, unde specii vulnerabile de plante şi animale, respectiv habitate importante trebuie protejate.