MENIU

NASA lansează pe 11 mai ultima misiune de reparare a telescopului Hubble

Foto: k12.sd.us

NASA ar putea încerca să lanseze naveta spaţială Atlantis pe 11 mai, cu o zi mai devreme decât era programat, au anunţat administratorii de la Huston, pentru ultima reparaţie a telescopului Hubble.

O decizie cu privire la data exactă de lansare va fi luată săptămâna viitoare, dar Leroy Cain, manager adjunct NASA în spus „că se încearcă tot ce se poate pentru pornirea misiunii pe 11 mai.”

Motivul grabei pentru lansarea Atlantis este repararea telescopului Hubble. Misiunea era programată iniţial pentru mai 2008, dar a fost amânată pentru octombrie 2008 şi mai apoi amânată din nou indefinit din cauza unor probleme majore la un instrument ştiinţific.

„Suntem foarte încântaţi să vedem din nou telescopul. Nu l-am mai vizitat de şapte ani”, a declarat Tony Ceccacci, director de zboruri la NASA. După repararea a patru funcţii ştiinţifice, Hubble va avea 14 instrumente complexe, a afirmat David Lectrone, project manager Hubble.

Doar nouă misiuni, inclusiv cea de reparare a telescopului, mai rămân până la decomisionarea programului navetelor spaţiale în 2010. Misiunea actuală de reparare a lui Hubble va fi cea de-a cincea şi ultima,  după 19 ani de existenţă.
Mai multe articole despre:
NASA Hubble Florida Atlantis telescop navete spaţiale