MENIU

NASA a efectuat teste la naveta Endeavour pentru a descoperi sursa scurgerilor de combustibil

FOTO: travel.webshots.com

NASA a început miercuri o serie de teste la naveta spaţială Endeavour pentru a afla dacă noile reparaţii au astupat o scurgere periculoasă de hidrogen care a împiedicat deja de două ori lansarea.

În timpul testului de la Kennedy Space Center, din Florida, NASA a încărcat rezervorul exterior al navetei Endeavour cu aproape 2 milioane de litri de hidrogen şi oxigen lichid, în timp experţii urmăreau scurgeri de combustibil. Testul ar trebui să determine dacă Endeavour va fi gata de lansare pe 11 iulie sau va trebui să se amâne din nou pentru reparaţii suplimentare.

Inginerii NASA au descoperit scurgeri de combustibil atât pe 13 iunie, cât şi pe 17 iunie, dar după ce au lucrat zi şi noapte, au înlocuit o conductă de teflon şi acum speră că naveta va fi gata la timp.

Endeavour este programată pentru lansare pe 11 iulie, la ora 23.39 GMT şi urmează să efectueze o misiune de 16 zile la Staţia Spaţială Internaţională. Echipajul de şapte astronauţi trebui să ducă ultima piesă la uriaşul laborator japonez Kibo şi să înlocuiască una dintre cele şase persoane de pe staţie.