MENIU

Nanosatelitul Goliat, primul creat în România, este ţinut la sol de racheta europeană. VEZI VIDEO

Foto: spacealliance.ro
Scopul proiectului Goliat este de a crea sateliţi mici
Între vorbele politicienilor şi realitatea fondurilor acordate cercetării, prăpastia rămâne ca de la cer la pământ. Plini de entuziasm, cercetătorii nu dau prea mare atenţie acestei disproporţii.

Goliat, primul satelit produs în România, mai are de aşteptat până când va ajunge în spaţiu, întrucât lansarea rachetei care îl va duce în afara Pământului a fost amânată din nou. Dacă politicienii şi-ar fi ţinut promisiunile electorale şi ar fi alocat mai mult interes, Goliat ar fi putut pleca fără ajutorul rachetei europene.

Mircea Geoană declara în urmă cu un an că trebuie să fim pragmatici. \"Dacă am ştiut să trimitem un cosmonaut acum 30 de ani, de ce n-am mai trimite unul cu americanii?\". A rămas în continuare doar un vis.

Echipa românească ce lucrează la Goliat (VEZI satelitul în emisiunea REALITATEA.NET Magazin) nu pune însă la suflet şi încearcă să se descurce aşa cum poate.

Scopul proiectului Goliat este de a crea sateliţi mici, mai ieftin de produs şi mult mai inteligenţi decât cei care se lansează în mod normal. Echipa de la Măgurele speră ca în următorii cinci ani să lanseze câteva zeci de mini-sateliţi a căror inteligenţă să ducă la un alt nivel cercetarea spaţiului.

Goliat este un nanosatelit de 1kg şi 10x10x10 cm3, având la bord o serie de experimente ştiinţifice: determinarea fluxului de meteoriţi (SAMIS), măsurarea dozei de radiaţii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) şi captarea de imagini cu suprafaţa Pământului folosind o cameră de observaţie de 3 mega pixeli instalată la bord şi cu o rezoluţie la sol de aproximativ 21x28m.

Proiectului românesc şi altor opt sateliţi din aceeaşi categorie li s-a oferit şansa de a fi lansaţi gratis în zborul inaugural de test al rachetei europene Vega.

Puteţi să contribuiţi direct la realizarea emisiunii trimiţând imagini sau comentarii la adresa penet@realitatea.net.

REALITATEA.NET Magazin, prezentată de Ionel Lespuc, vă aduce în fiecare săptămână cele mai interesante ştiri de pe portalul REALITATEA.NET şi reportaje în exclusivitate.