MENIU

Nabucco şi South Stream sunt complementare, iar zona Mării Negre este esenţială

Foto: NewsIn

Proiectele Nabucco şi South Stream sunt complementare, ele nu se exclud, iar zona Mării Negre este esenţială, întrucât uneşte zona Caspică de Europa, a declarat directorul general executiv al Eni, Paolo Scaroni, prezent la Black Sea Energy and Economic Forum, la Bucureşti.

"În timp ce South Stream este proiectată a fi aprovizionată cu gaz rusesc, de cealaltă parte, gazoductul Nabucco intenţionează să aprovizioneze Europa cu gaze din alte surse. Dacă proiectul South Stream prevede transportul anual a maxim 63 miliarde metri cubi de gaz, capacitatea Nabucco ar fi de cel mult 31 miliarde metric cubi gaze anual. Deci oricum nu e suficient", a declarat directorul general executiv al Eni, Paolo Scaroni, prezent la "Black Sea Energy and Economic Forum", ce are loc la Bucureşti.

Scaroni consideră că există un apetit crescut pentru gaz în Europa Centrală şi de Vest, iar consumul este în continuă creştere.

"Trebuie să găsim rute care să unească Europa de regiunea Caspică. Este loc pentru o conductă adiţională în nord. Pentru a ne implica efectiv, trebuie să fim atenţi la toate provocările şi oportunităţile din zona Mării Negre. Marea Neagră este foarte importantă pentru Eni. Cu România şi Bulgaria acum membre ale UE, graniţa este la Marea Neagră. Vorbim de o zonă care reuneşte zona Caspică cu pieţele europene", a spus Scaroni.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, prezent la eveniment, a spus că "este convins că Nabucco şi South Stream sunt două proiecte în competiţie. Suntem capătul vestic al Mării Negre, într-o lume care are nevoie de podul dintre Est şi Vest, care este deasupra acestei mări. Democraţia trebuie să treacă spre Caucaz".

Eni SpA este o companie integrată cu sediul în Italia, în domeniul petrolului, gazelor, producerii şi furnizări de energie electrică şi petrochimie. Eni are activităţi în peste 70 de ţări şi peste 79.000 angajaţi. 

South Stream este în concurenţă cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop să alimenteze UE cu gaz din regiunea caspică, ocolind Rusia.

Potrivit proiectului iniţial, South Stream urmează să treacă pe sub Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria, de unde se va împărţi în două, o parte îndreptându-se spre Serbia şi Austria, cealaltă spre Grecia şi Italia. 

Mai multe articole despre:
Marea Neagră Nabucco ENI South Stream