MENIU

Muniţia din Thailanda, descărcată de firma lui Mircea Băsescu, a fost filmată de o echipă Realitatea TV

Foto: RTV
Muniţia a fost descărcată în portul Constanţa de una din firmele lui Mircea Băsescu
Mărculescu: Au fost 105 containere care s-au descărcat în port

Noi elemente în scandalul iscat de dezvăluirile jurnalistului Sorin Roşca Stănescu. O echipă Realitatea TV a filmat muniţia adusă din Thailanda şi descărcată în portul Constanţa. Aceasta a fost dusă la fosta unitate militară din Băbeni, judeţul Vâlcea. Stănescu a declarat pe 24 august că muniţia a fost reambalată şi reexportată în secret.

Muniţia a fost descărcată în portul Constanţa de una din firmele lui Mircea Băsescu. A fost vorba de 1.600 de tone de muniţie aduse în ţară de firma Oxo Network Corporation din Bucureşti. 80% din această muniţie a fost distrusă la uzina mecanică Băbeni. 

"În urma contractelor pe care le-am făcut cu firma Oxford, un vapor a venit în portul Constanţa-Agigea. Au fost 105 containere care am înţeles că s-au descărcat în port, s-au încărcat pe nişte maşini ale unei firme autorizate să facă operaţia de transport. Au ajuns la Băbeni unde au fost vămuite de către vameşii din Vâlcea. S-a făcut recepţia, au venit cei de la ANCIS, s-au făcut toate documentele după care s-a început procesarea propriu-zisă", a declarat Ion Mărculescu, director la UM Băbeni-Vâlcea.  

Cornel Purcărea, fost şef al Romagro, a declarat că transportul cu explozibili a ajuns în Portul Constanţa în luna februarie şi că întreaga operaţiune a durat până pe 20 martie, când încărcătura a plecat pentru delaborare către Uzina Mecanică Băbeni.

Potrivit lui Purcărea, vasul cu explozibili din Taiwan a ajuns în portul Constanţa pe 16 februarie, iar patru zile mai târziu a început operaţiunea de descărcare şi depozitare a celor 106 containere. Acesta este intervalul în care firma lui Mircea Băsescu a contribuit cu utilaje la transportarea mărfii până la locurile de depozitare şi ulterior la încărcarea acesteia în trailerere speciale, a spus Cornel Purcărea. Astfel, explozibilii au plecat din Constanţa pe 20 martie cu destinaţia UM Băbeni.

Corneliu Purcărea a precizat că afacerea s-a făcut prin intermediul firmei conduse de el, Oxo Network, şi nu Romagro, cum a afirmat Sorin Roşca Stănescu. Oxo, spune Purcărea, a devenit subcontractor pentru firma Maxam din Bulgaria, ce câştigase un contract internaţional pentru delaborarea unei cantităţi de aproximativ 4000 de tone de combustibil.

„Firma bulgărească este cea care a câştigat licitaţia. Problema este că au câştigat o cantitate foarte mare de combustibil, aproximativ 4000 de tone, pe care nu ar fi avut timp să o delaboreze în timp util, aşa că aveau nevoie de un alt prestator de servicii. Astfel, Oxo a devenit subcontractor pentru firma din Bulgaria”, a precizat Corneliu Purcărea. La rândul său, firma reprezentată de Purcărea a încheiat un contract de prestări servicii cu Uzina Mecanică Băbeni pentru delaborarea muniţiei primite de la firma Maxam.

Totodată, Purcărea a spus că firma sa a câştigat din această afacere „sub un milion de euro”