MENIU

Moscova găzduieşte sâmbătă un summit la care vor lua parte Ucraina şi ţările europene afectate de criza gazului

Foto: RTV

Moscova găzduieşte sâmbătă un summit la care vor lua parte Ucraina şi ţările europene afectate de criza gazului, a anunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţiile de presă ruse, relatează AFP. De asemenea, guvernele rus şi ucrainean vor avea o şedinţă comună sâmbătă la Moscova.

Condiţiile pentru un summit care să reunească ţările europene, Ucraina şi Rusia, consacrat crizei gazului, nu vor fi reunite până când nu vor fi reluate livrările, a anunţat astăzi Ministerul francez de Externe, citat de AFP.

Anterior, o purtătoare de cuvânt al Kremlinului declarase că Rusia a început să trimită invitaţii şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor consumatoare de gaz rusesc şi ţărilor de tranzit pentru summitul de sâmbătă.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev propusese organizarea unui summit consacrat crizei gazelor, dar locul desfăşurării summitului a fost contestat de preşedintele polonez Lech Kaczynski şi de cel ucrainean Viktor Iuşcenko, care au propus Praga.

Între timp, criza gazelor continuă să agite spiritele. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de blocarea livrărilor, iar Uniunea Europeană ameninţă Gazprom şi Naftogaz cu procese în justiţie. 

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit asupra unei şedinţe comune de guvern, după o discuţie telefonică avută miercuri noapte. Cabinetul de la Kiev şi cel de la Moscova vor încerca să rezolve neînţelegerile asupra livrărilor de gaz, asftel încât acestea să fie reluate măcar pentru ţările din Uniunea Europeană. În acelaşi scop Dmitri Medvedev, preşedintele rus a propus un summit pe tema crizei gazelor.

Dar premierii Slovaciei, Bulgariei şi Moldovei, ţări care depind aproape în totalitate de gazul rusesc, nu au mai aşteptat reuniunea de sâmbătă şi au fost miercuri la Moscova pentru a discuta cu oficialii Gazprom. Alexei Miller, preşedintele gigantului energetic, a promis că livrările vor fi reluate imediat ce Rusia şi Ucraina vor ajunge la o înţelegere.

Medvedev şi Putin au acuzat Kievul că îi ţine ostatici pe europeni, în vreme ce Ucraina este de părere că Rusia inventează probleme tehnice pentru a bloca livrările de gaz. Ucrainenii, privaţi de combustibilul rusesc de la 1 ianuarie, şi-au manifestat nemulţumirea în stradă.

În lipsa unor soluţii oficialii de la Bruxelles ameninţă cu acţiuni în justiţie ambele părţi intrate în conflict.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina guvern gaz premieri Dimitri Medvedev