MENIU

Monumentul Holocaustului, inaugurat în prezenţa a doi supravieţuitori şi a preşedintelui Băsescu

Foto: RTV

Memorialul Victimelor Holocaustului a fost inaugurat, pe 8 octombrie, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a reprezentanţilor comunităţilor evreieşti din ţară şi din străinătate, a ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, dar şi a doi dintre supravieţuitorii deportărilor şi lagărelor naziste.

Actriţa Maia Morgenstern a deschis evenimentul, fiind urmată de prezentarea de către reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România a 12 suluri de Tora, "mărturii ale distrugerii", care au aparţinut unor victime ale Holocaustului şi care, după ce au fost recondiţionate la Ierusalim, au fost readuse în ţară.

Ceremonia a fost urmată de luările de cuvânt ale Marele Rabin al Comunităţilor Evreieşti din România, Menahem Cohen şi ale preşedintelui Traian Băsescu. Cuvinte despre drama evreilor din România au avut şi Liviu Beriş, preşedintele Asociaţiei Evreilor Români, un supravieţuitor al Holocaustului, şi Dumitru Trancă, reprezentant al comunităţii rome, care a fost deportat în Transnistria în timpul războiului.

Ceremonia de inaugurare a monumentului a luat sfârşit după ce preşedintele României împreună cu cei doi supravieţuitori ai Holocaustului şi cu Marele rabin au depus o urnă de pământ care conţine rămăşiţe ale evreilor morţi în pogromurile de la Podu Iloaiei şi de laTârgu Frumos, în 1941.

La ceremonie au mai fost prezenţi politicieni români, printre care ministrul Culturii, Theodor Paleologu, Roberta Anastase, Mihai Stănişoară, Vasile Blaga şi ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, al Norvegiei, Oystein Hovdkinn şi al Suediei, Mats Aberg.

Monumentul Holocaustului ocupă o suprafaţă de aproape 3.000 de metri pătraţi din zona Lipscani, la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani. Memorialul este format din cinci construcţii cu caracter de monument - un Epitaf, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Ţiganilor şi Coloana, cea mai înaltă, de aproximativ 20 de metri.

Ideea Monumentului Holocaustului a apărut în 2006, însă proiectul aferent a fost blocat la nivelul Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), deoarece nu avea avizul comisiei tehnice de urbanism a primăriei. Monumentul a fost realizat de sculptorul Peter Jacobi, câştigătorul unui concurs de creaţie plastică finalizat în august 2006.

Raportul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, finalizat în 2004, releva că între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni din România şi teritoriile aflate sub administraţie românească au fost ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial şi peste 25.000 de romi au fost, de asemenea, deportaţi în timpul Holocaustului, iar dintre aceştia mai mult de 11.000 şi-au pierdut viaţa.