MENIU

Moldovenii arestaţi sunt mutaţi din Capitală în comisariate din teritoriu

Foto: RTV

Poliţia moldoveană încearcă să ascundă relele tratamente aplicate deţinuţilor arestaţi după prostestele din 7 aprilie, afirmă primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Liderul liberal susţine că tinerii sunt mutaţi din comisariatele din capitală în comisariate din teritoriu sau, şi mai grav, spre destinaţii necunoscute.

Din datele Poliţiei numărul celor arestaţi se ridică la aproape 200 de persoane. Informaţie contrazisă de presa din Chişinău, care pe baza apelurilor rudelor celor dispăruţi, a întocmit o listă cu cel puţin 800 de persoane.

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă susţine că are dovezi prin care poate demonstra că poliţia mută deţinuţii pentru a acoperi cazurile de maltratare şi tortură la care aceştia sunt supuşi în arest. El a prezentat deja câteva cazuri concrete cu tineri bătuţi cu bestialitate.

În spitalele din Chişinău peste 50 de cetăţeni au fost internaţi cu diverse traumatisme ca urmare a agresiunilor din arest. Primăria capitalei a semnalat şi alte abuzuri comise de Poliţie. Oamenii sunt luaţi cu forţa de pe stradă, din licee şi universităţi. Cei care au fost eliberaţi mărturisesc că oamenii arestaţi sunt ţinuţi în condiţii mizerabile şi sunt siliţi să semneze declaraţii false.

Procesele de judecată au loc direct în comisariatele de poliţie, fără drept la apărare, spune primarul Chişinăului. Accesul în locurile de detenţie este interzis, inclusiv pentru avocaţi sau pentru organizaţiile de protecţie a drepturilor omului.