MENIU

Moldova riscă să rămână fără gazoducte

Foto: www.all-news.ro

Sistemul de gazoducte al Republicii Moldova ar putea trece în proprietatea Gazprom din cauza datoriilor mari acumulate de Transnistria faţă de concernul rus, a declarat şeful companiei Moldovagaz, Aleksandr Gusev, informează presa moldoveană.

Potrivit lui Gusev, dacă Gazprom va prelua toate datoriile pentru gaze, inclusiv datoria Transnistriei, atunci concernul ar putea prelua toată proprietatea Moldovagaz şi va deveni proprietatul de drept al întreprinderii. Moldovagaz va rămâne fără active, fără gazoductele magistrale şi, în consecinţă, va înceta să existe, a explicat şeful întreprinderii moldovene.

El a mai spus că Gazprom ar putea, de asemenea, să limiteze livrările de gaze către Moldova, în conformitate cu nivelul real de achitări sau să sisteze complet asigurarea ţării cu gaze.

"Datoria totală a companiei Moldovagaz faţă de Rusia este de 681 de milioane de dolari, din care 640 de milioane de dolari revin Transnistriei", a precizat Gusev.

Potrivit acestuia, Transnistria a importat anul trecut gaz metan din Rusia în valoare de 352 de milioane de dolari şi a plătit numai 55 de milioane de dolari.

Gusev a arătat că Transnistria continuă să comercializeze gazul pentru consumatorii finali la preţuri ce sunt cu 60% mai mici decât preţul de achiziţie. În consecinţă, pierderile directe din vânzarea gazelor în Transnistria în 2008 au fost de 236 de milioane de dolari, potrivit portalului Interlic.

Datoria totală de bază a SA Moldovagaz, fără penalităţi, în 2008 s-a majorat cu 297 de milioane de dolari, ajungând la 1,343 miliarde de dolari la începutul anului 2009.

Preţul mediu de achiziţie a gazelor pentru Moldova în 2008 a fost de 232,37 dolari pentru o mie de metri cubi, depăşind indicatorul anului 2007 (172,89 dolari) cu 34,4%.

Compania Moldovagaz s-a achitat integral pentru gazele naturale furnizate de concernul Gazprom în anul 2008, a declarat Aleksandr Gusev într-un interviu pentru agenţia OMEGA. Gusev a spus că în anul 2009 au apărut însă mai multe probleme legate de achitări. "În anul curent există probleme, cauzate, în primul rând, de complexul termoenergetic, care nu s-a achitat", a menţionat oficialul companiei.

Totodată, compania a lucrat în primul trimestru în pierdere, potrivit lui Gusev, deoarece preţul de achiziţionare a combustibilului a fost mai mare decât tariful achitat de consumatorii finali. Astfel, Moldovagaz a procurat în primele patru luni curent gazele la un preţ de 339 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe când tariful achitat de consumatori a fost de 290 de dolari pentru o mie de metri cub. "În primul trimestru noi am lucrat în pierdere, din aceste motive achitările pentru 2009 decurg greu", a remarcat Gusev, specificând că Moldovagaz s-a achitat pentru lunile ianuarie şi februarie, efectuând acum transferurile pentru gazul consumat în martie.
Mai multe articole despre:
Gazprom datorii Republica Moldova