MENIU

Moartea lui Matei Călinescu, o pierdere pentru întreaga cultură - Tismăneanu

Foto: wikipedia.org

Moartea lui Matei Călinescu este o pierdere imensă pentru cultura românească şi cea americană deopotrivă, textele acestuia rămânând repere pentru orice cercetare care se apleacă asupra modernităţii literare a spus politologul Vladimir Tismăneanu.

"Este şi o mare pierdere personală, pentru mine. Am fost prieteni, ne-am întâlnit la Washington şi Bloomington, în fiecare an. A fost o sursă de inspiraţie morală şi intelectuală", adaugă Tismăneanu, rememorând prima întâlnire avută cu scriitorul, criticul şi profesorul Matei Călinescu.

Cei doi intelectuali s-au cunoscut la mijlocul anilor '80, devenind prieteni. În 1989, au luat parte la o dezbatere despre comunismul dinastic, la New York, după revoluţia din România continuând colaborarea, cu scrierea unui studiu despre comunism, care a fost încorporat, ca postfaţă, în ediţia americană a "Istoriei Românilor", de Vlad Georgescu (Ohio State University Press).

Pe blog-ul personal, Vladimir Tismăneanu adaugă că "republica literelor pierde un cetăţean demn şi respectat".

Matei Călinescu, una dintre vocile literare marcante ale culturii româneşti contemporane, s-a stins din viaţă, pe 24 iunie, la vârsta de 75 de ani, în urma unei lungi suferinţe cauzate de cancer, la Bloomington, Indiana. Criticul va fi înmormântat pe 29 iunie, la cimitirul All Saints.
Mai multe articole despre:
literatură cancer Vladimir Tismăneanu