MENIU

Moartea handbalistului Marian Cozma ţine prima pagină a presei ungare

Foto: http://nol.hu

Moartea hanbalistului român Marian Cozma a fost tratată pe larg în presa ungară de duminică, cele mai importante publicaţii alegând să posteze pe prima pagină articole pe acest subiect.

Materialul de deschidere de pe site-ul celui mai mare cotidian din Ungaria, Nepszabadsag este "Camerele de luat vederi i-au înregistrat pe ucigaşii de la Veszprem”, articolul fiind susţinut de o fotografie a câtorva fani ai echipei MKB-Veszprem care ţin tricoul hanbalistului român şi plâng la auzul veştii morţii sale.

Articolul mai scrie că înainte să apuce colegii lui Cozma să îşi dea seama ce se petrece, românul fusese demult înjunghiat în stradă. Poliţia a anunţat că s-a lansat, încă din orele dimineţii, o acţiune amplă de căutare a atacatorilor, fiind implicaţi atât poliţiştii criminalişti, cât cei de la ordine publică.

Poliţia nu a dat detalii despre autori şi nici nu a putut confirma oficial că au existat imagini video, pe care patronul clubului le-ar fi predat deja anchetatorilor.  

Unul din cele mai importante site-uri de ştiri din Ungaria, index.hu, tratează tot pe prima pagină subiectul înjunghierii lui Marian Cozma. „Handbalistul lui Veszprem a fost înjunghiat mortal” este titlul materialului de deschidere, iar jurnaliştii amintesc despre consternarea şi stupoarea locuitorilor oraşului care s-au adunat în centrul localităţii, unde primarul a încercat să calmeze spiritele.

„Doliul şi respectul nostru, acestea trebuie să le arătăm în acest momente, nu este voie să dăm frâu liber intenţiilor, chiar dacă oamenii sunt scandalizaţi pe bună dreptate”, a afirmat primarul Debreczenyi János.

Veszprem-ul e în stare de doliu, steagul negru fiind atârnat pe Veszprem Arena, iar edilul-şef s-a arătat amărât deoarece oraşul era cunoscut drept o insulă a păcii, unde asemenea infracţiuni grave nu s-au întâmplat de foarte mult timp. În faţa arenei va avea loc o comemorare duminică de la 19.00, iar la Szeged s-a anunţat o manifestare similară cu începere de la ora 16.00 (n.red. – ambele sunt ora Ungariei). Index.hu aminteşte de faptul că moartea handbalistului român este comemorată şi la Szeged, deşi echipa de aici este marea rivală a celor de la Veszprem.

Agenţia de ştiri MTI tratează subiectul pe prima pagină, relatând despre sutele de oameni care s-au adunat la orele amiezii pentru a-şi aminti de handbalistul român, iar site-ul Televiziunii Maghiare (Magyar Televisio) numeşte înjunghierea handbalistului român “tragedia sfârşitului de săptămână”. Televiziunea scrie că, potrivit presei din România, atacatorii au fost rromi.