MENIU

Mita pentru oficialii din fotbal apare în acte drept "protocol FRF" şi "protocol CCA", potrivit DNA

Foto: NewsIn

Grupul infracţional organizat coordonat de finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, a fost constituit încă din anul 2006, iar inculpaţii din dosarul corupţiei în fotbal au avut atribuţii bine definite şi repartizate în cadrul acestui grup, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA Piteşti. Procurorii DNA mai spun că din probele administrate rezultă că majoritatea sumelor date drept mită erau menţionate cu titlu "protocol" - "protocol FRF", "protocol CCA", "protocol OPC", "protocol FCA" - în evidenţele contabile paralele ţinute de Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile S.C. PIC S.A. şi Fotbal Club Argeş.

"În perioada 2006 - aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale", se arată într-un comunicat al DNA.

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie se specifică sarcinile membrilor, în funcţie de structura ierarhică. Astfel, Liviu Făcăleaţă, director al supermarketului PIC, avea atribuţii legate de arbitrajele echipei FC Argeş, deşi nu avea vreo calitate oficială în cadrul clubului, el ocupându-se de contactatea arbitrilor şi de remiterea banilor.

Preşedintele FC Argeş, Cristian Mincă, avea atribuţii legate de cumpărarea influenţie unor oficiali din cadrul FRF, Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile S.C. PIC S.A. şi Fotbal Club Argeş avea calitatea de trezorier al grupului infracţional organizat, iar fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, sprijinea acţiunile grupului prin delegarea arbitrilor solicitaţi de Penescu.

"Inculpatul F.L.I ( Liviu Făcăleaţă) avea atribuţii legate de arbitrajele echipei F.C. A Piteşti şi, din dispoziţia inculpatului P.G.C (Cornel Penescu) a remis sume de bani în repetate rânduri arbitrilor delegaţi şi oficialilor din cadrul FRF. Acelaşi inculpat avea atribuţii legate de remiterea unor sume de bani către funcţionari publici, cum este în speţa noastră situaţia inculpatului L.D.C ( Cristian Libertatu), fost director al OPC Argeş. Deşi F.L.I ( Liviu Făcăleaţă) nu avea nici o calitate oficială în cadrul clubului de fotbal contacta arbitrii delegaţi de CCA din cadrul FRF. Contactarea acestora se realiza de regulă telefonic, după care stabilea cu aceştia întâlniri la intrările în municipiul Piteşti", se arată în materialul de urmărire penală.

Procurorii mai spun că după desemnarea arbitrilor şi observatorilor, Cornel Penescu  îl trimitea pe Liviu Făcăleaţă să contacteze arbitrii respectivi, promiţându-le sume de bani pentru a favoriza echipa FC Argeş, aceştia fiind contactaţi, de regulă, în seara dinaintea partidei, la hotelul unde erau cazaţi, sau cu câteva zile înainte de disputarea meciurilor.

Tot în rechizitoriu se arată "inculpatul M.C. (Cristian Mincă), preşedinte al FCA SA, avea atribuţii în cadrul grupului legate de cumpărarea influenţei unor oficiali din cadrul FRF, pentru ca aceştia să-şi exercite influenţa în cadrul Comisiei de Disciplină sau Comisiei de Apel, ambele din cadrul FRF, pentru ca oficiali ai clubului să nu fie sancţionaţi sau sancţiunile să fie minime pentru abaterile săvîrşite şi care erau incriminate de Regulamentul disciplinar".

Procurorii DNA precizează că Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile S.C. PIC S.A. şi Fotbal Club Argeş, "avea calitatea de trezorier al grupului infracţional organizat. În calitatea sa de administrator al S.C. PIC S.A, era la curent cu toate acţiunile întreprinse de grup, le sprijinea, prin punerea la dispoziţie a sumelor de bani necesare, remiterii cu titlu de mită sau cumpărare de influenţă. În calitatea menţionată anterior, acest inculpat ţinea o evidenţă strictă a sumelor remise, evidenţă ce a fost găsită pe un memory stick şi pe unitatea centrală a computerului utilizat de acesta". În acele evidenţe paralele, Gheorghiţă Pieca menţiona cu exactitate destinaţia sumelor, după cum urmează: mita pentru oficialii FRF era menţionată «protocol FRF», mita pentru Comisia Centrală a Arbitrilor era menţionată «protocol CCA», mita pentru directorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Argeş era consemnată prin menţiunea «protocol OPC», iar mita pentru arbitri, cât şi pentru observatorii delegaţi la partidele de fotbal ale echipei FC Argeş, era menţionată «protocol FCA»".

În acelaşi rechizitoriu se precizează cum a sprijinit acţiunile grupului fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Gheorghe Constantin. "Arbitrii erau ceruţi fie prin apeluri telefonice, fie prin sms-uri, iar în alte situaţii în urma unor întâlniri directe între cele două persoane. Mai mult decât atât, la percheziţia efectuată la domiciliul din Bucureşti al lui Gheorghe Constantin a fost găsită o listă ce cuprindea numele mai multor arbitrii agreaţi de Penescu", este precizat în rechizitoriu. La audieri Gheorghe Constantin a recunoscut că acea listă i-a fost remisă de către Cornel Penescu, au precizat procurorii.

În încheiere procurorii DNA explică: "În ce priveşte beneficiul financiar, în cazul persoanelor care au beneficiat de mită acesta este indiscutabil, iar în ceea ce priveşte celelalte persoane acestea erau interesate în mod direct ca echipa de fotbal aparţinând FC Argeş Piteşti să ocupe un loc cât mai bun în clasamentul Ligii I R.TV, iar, în funcţie de poziţia în clasament, erau obţinute şi sumele de bani provenite din drepturile de televizare, administrate de LPF. În situaţia în care echipa se califica, în una din competiţiile organizate de UEFA, clubul urma să fie recompensat cu sume de bani provenind de la instituţia anterior menţionată".

Procurorii DNA Piteşti i-au trimis în judecată, joi, pe Cornel Penescu, Gheorghe Constantin şi Florin Prunea, alături de alţi 11 inculpaţi, printre care cinci arbitri şi un observator federal, în dosarul corupţiei din fotbal declanşat la jumătatea lunii aprilie.