MENIU

Mirosurile ne împrospătează memoria

Sursa: zf.ro

Potrivit unui experiment realizat la Institutul de Ştiinţă din Weiymann, mirosurile ne pot trezi chiar şi cele mai vechi amintiri ale copilăriei.

Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţă din Weiymann au demonstrat faptul că  mirosurile sunt cel mai important factor care ne împrospătează memoria.

Se ştie faptul că mirosurile sunt unul din cele mai bune metode de evocare a trecutului şi că asocierea lor cu anumite persoane duce la împrospătarea memoriei.

Coordonatorul cercetării, doctorul Yaara Zeshurn, a încercat să demonstreze acest lucru printr-un experiment realizat pe 16 adulţi. Subiecţilor le-au fost arătate o serie de imagini care în primă instanţă au fost asociate cu anumite sunete, iar apoi, aceleaşi imagini, au fost asociate cu anumite mirosuri. O săptămână mai târziu, cercetătorii au testat care asociere este mai eficientă. Concluzia a fost că mirosurile sunt mai eficiente pentru împrospătarea memoriei decât alţi factori.

Una din ipotezele pentru faptul că mirosurile nasc cele mai profunde amintiri este aceea că strămoşii noştri erau  dependenţi de miros pentru a evita plantele otrăvitoare, mâncarea stricată sau chiar duşmanii.

Mai multe articole despre:
experiment memoria