MENIU

Mircea Geoană: PSD trebuie să conducă viitorul guvern, avem la partid mai multe nume de prim-ministru

Mircea Geoană: Mi-ar plăcea să îmi aleg succesorul la partid
Mircea Geoană: Miron Mitrea a făcut câteva greşeli
foto: NewsIN
Mircea Geoană: Numele premierului va fi stabilit la congresul partidului

Ca viitor preşedinte, liderul PSD, Mircea Geoană, anunţă că, după instalarea sa la Cotroceni, PSD va trebui să dea primul-ministru. Ca şef de partid, Geoană se declară dependent doar de crezul său politic, în schimb mărturiseşte că are încredere în Ion Iliescu şi spune că i-ar plăcea să îşi aleagă succesorul.

Odată ajuns la Cotroceni, Geoană nu va schimba "obligatoriu" coaliţia majoritară, dar va face o "recalibrare a coaliţiei, adică PSD-ul trebuie să conducă viitorul guvern şi să dea primul-ministru". Şeful social-democraţilor a adăugat că sunt mai multe nume pregătite la partid pe care le va spune la "timpul potrivit", adică după un congres al partidului care stabileşte primul-ministru. În acelaşi timp, Mircea Geoană este încrezător că PSD va câştiga europarlamentarele. VEZI VIDEO

În cazul în care va pierde alegerile prezidenţiale, Geoană îşi va depune mandatul, pentru că eşecul trebuie asumat, adăugând că numai partidul decide dacă el trebuie să rămână în funcţie. "Da, aşa este corect, aşa e democratic. Dacă partidul mă doreşte în continuare să-l conduc, e altă chestiune. Dar din punct de vedere democratic, până la urmă într-o democraţie n-ai ce să faci. E ca la sport: ai câştigat, e foarte bine, ai pierdut, trebuie să mergi să îţi asumi un eşec", a spus Geoană.

Cât despre reformarea formaţiunii politice, Geoană spune că: "Nu cred că reformarea unui partid înseamnă eliminarea unor oameni, ci crearea unor reflexe instituţionale, reflexe democratice şi crearea unui partid viu şi dinamic. Am facut totul cu bună credinţă crezând că fac ceea ce este mai bun". VEZI VIDEO

Liderul PSD crede că "ceea ce spune domnul Iliescu este important pentru publicul PSD", în schimb Miron Mitrea nu poate fi "o locomotivă electorală" iar "perioada de dizgraţie în care se află la nivelul partidului este o lecţie". Acesta "a făcut câteva greşeli şi este decizia dânsului cum înţelege să se implice în campania electorală a PSD". 

"Ion Iliescu a fost preşedintele ţării 10 ani şi nu ai cum să nu vezi ce a făcut bine în fruntea ţării. Dacă voi ajunge preşedinte, îi voi chema pe toţi foştii şefi de stat, de la Regele Mihai la domnul Băsescu. Sigur că voi fi foarte atent la domnul Iliescu pentru că a fost singurul preşedinte social-democrat. Voi încerca să ascult în sensul de a media şi de a încerca să armonizăm poziţii naţionale. Dacă ar fi să spun că mi-aş dori ceva pentru anii mei de preşedinţie şi pentru anii mei de carieră politică este să putem devenim mai atractivi ca partid", a spus candidatul la preşedinţie al PSD, Mircea Geoană. 

Despre lansarea candidaturii sale flancat de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, Geoană argumentează că "a tăiat un virus de la baza partidului şi a electoratului nostru acela că sus, la vârf, este scandal şi nu este unitate. E ca în America: prima etapă este convingerea propriului electorat şi apoi mesajul se mută către publicul nehotărât care îţi poate aduce voturi în turul doi".

Actualul preşedinte al PSD este convins că Marian Vanghelie nu îşi va depune candidatura pentru a fi viitorul preşedinte al partidului. "Marian Vanghelie are multe calităţi, dar şi multe defecte. Cred că are potenţial şi e suficient de lucid. Este un lider politic cu potenţial. Nu sunt dependent de nimeni decât de propria mea busolă. Nu sunt dependent de nimeni şi de nimic, dar sunt influenţe şi la noi în partid. Sunt dependent de propria mea performanţă şi de propriul meu crez politic. Mi-ar plăcea să aleg succesorul la partid, dar...", aşa l-a caracterizat Mircea Geoană pe Marian Vanghelie şi relaţia pe care o are cu acesta. VEZI VIDEO

Cât despre declaraţiile lui Traian Băsescu la Paris, Geoană crede că acesta şi-a "făcut rău şi ne-a făcut şi nouă rău".