MENIU

Mircea Geoană l-ar învinge pe Traian Băsescu în turul II

foto: NewsIN

Candidatul Alianţei PDS+PC, Mircea Geoană, l-ar învinge pe actualul preşedintele Traian Băsescu, susţinut de PD-L, dacă cei doi ar ajunge împreună în turul II la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie. O indică un sondaj de opinie realizat de INSOMAR în perioada 8-11 octombrie 2009, la comanda Realitatea TV.

În primul tur al alegerilor pentru preşedinţia României 33,4% dintre români l-ar susţine pe Traian Băsescu. Pe loc al doilea s-ar clasa Mircea Geoană cu 28,5%, urmat de candidatul PNL Crin Antonescu - 14,5 procente.  

Candidatul independent Sorin Oprescu ar obţine 8,1% din voturi. Pe locul cinci s-ar clasa Corneliu Vadim Tudor - 6,1%, urmat de George Becali cu 4,6% din sufragii. Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, ar obţine 4,3%.

Dacă în turul II al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României ar rămâne Mircea Geoană şi Traian Băsescu, candidatul Alianţei PSD+PC ar obţine 50,6% din voturi, în timp ce Traian Băsescu ar primi doar 49,4%.

Totuşi atunci când sunt rugaţi să indice persoana care cred că ar urma să câştige alegerile prezidenţiale, cei mai mulţi dintre cei care au răspuns INSOMAR, cred că acesta va fi Traian Băsescu – 39,1%. Geoană ar fi pe locul doi – cu 19,7%, iar Crin Antonescu este cotat cu 6,7%. Sorin Oprescu nu este departe cu 6,3%. Vadim Tudor şi Becali sunt în marja de eroare.

Şeful statului este şi persoana despre care cei mai mulţi dintre români cred că nu l-ar vota în niciun caz – 34,8%, urmat de Geoană cu 22% şi de Antonescu – 17 procente. Preşedintele este considerat şi principalul vinovat pentru prăbuşirea coaliţiei PSD-PDL – 25,8%, aproape jumătate dintre cei chestionaţi – 47,4% fiind de părere că acesta a avut în ultima vreme o poziţie mai degrabă greşită. 

Sondajul INSOMAR a fost realizat în perioada 8-11 octombrie 2009, la comanda Realitatea TV, pe un eşantion de 1.211 persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta de 18 ani şi peste. Interviurile au fost realizate în toate judeţele ţării şi în cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti, fiind incluse în eşantion 52 localităţi urbane şi 51 localităţi rurale. Eroarea de eşantionare este de + 3%, garantată cu o probabilitate de 95%.