MENIU

Mircea Geoană: Impozitul forfetar nu poate fi eliminat până nu se găsesc alte surse de finanţare

Foto: NewsIn

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat luni, după şedinţa BPN a partidului, că social-democraţii propun eliminarea impozitului forfetar începând cu 1 septembrie, recunoscând însă că măsura nu poate fi abrogată până nu se găsesc alte surse de finanţare, dar şi pentru că PD-L susţine în continuare taxa.

"Propunem eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri începând cu 1 septembrie, dar numai sub condiţia că găsim resursele suplimentare dintr-o serie de propuneri pe care le veţi auzi mai târziu pentru a putea să compensăm lipsa de venituri la buget şi să ne achităm de obligaţiile faţă de FMI. Credem că acest impozit sufocă prea mult IMM-urile şi efectul de deşertificare (a clasei mijlocii, n.red.) este amplificat de această măsură. Cred  că această măsură poate fi abrogată numai prin identificarea unor venituri la buget, asta înseamnă o abordare coerentă care să ne ţină în grafic cu acordarea tranşelor de la FMI", a subliniat liderul PSD, după ce a prezentat un plan de acţiune cu 24 de măsuri anticriză propuse de PSD.

Geoană a recunoscut apoi că din discuţiile cu partenerii de Coaliţie, ultimele chiar în şedinţa de luni, a reieşit că PD-L susţine în continuare impozitul forfetar.

"Este clar că opiniile sunt diferite cu privire la acest subiect, dar pe mine mă interesează mai mult opinia mediului economic, care în acest moment consideră acest impozit ca un obstacol în calea bunei funcţionări a unui important segment de IMM-uri. Sunt şi argumente pentru păstrarea acestuia, pe care cei de la PDL le-au menţionat: combaterea evaziunii fiscale, sunt şi argumente pro. Avem o obligaţie de a compensa o eventuală pierdere la buget cu alte venituri bugetare. Deci, dacă găsim alte surse putem renunţa la acest impozit, măsura ar fi bine primită de mediul economic românesc", a mai declarat liderul social-democrat.

La rândul său, ministrul pentru IMM-uri şi mediul de afaceri, Constantin Niţă, a susţinut că nu PSD a iniţiat introducerea acestei măsuri. "Se face o gravă confuzie între impozitul forfetar şi impozitul minim. În programul de guvernare (al PSD, n.red.) scrie impozit forfetar pe activitate, ori ceea ce a propus ministerul de Finanţe a fost impozit minim pe cifra de afaceri, cu totul şi cu totul altceva. Vă spun încă o dată că noi am propus când s-a introdus impozitul minim un anumit prag dacă nu s-a putut altă soluţie găsi, şi atunci nu s-a putut. Acum venim şi spunem: dacă se poate găsi o soluţie atunci renunţăm la acest impozit", a declarat el.

Potrivit planului de acţiune cu 24 de măsuri anticriză propuse de PSD, lansat dezbaterii publice luni, social-democraţii susţin că, deşi impozitul minim îşi propunea creşterea veniturilor bugetare cu 0,25%, efectul nu a fost cel scontat, încasările prognozate - de 35,5 milioane de euro - fiind dublate de dispariţia a zeci de mii de firme, respectiv dispariţia din economie a multor locuri de muncă, în paralel cu creşterea cheltuielilor de la bugetul asigurărilor sociale.

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană PSD IMM Constantin Niţă