MENIU

Ministrul polonez de Externe ar putea fi candidat pentru postul de secretar general al NATO

Foto: dziennik.pl

Polonia sprijină candidatura ministrului său de Externe, Radoslaw Sikorski, pentru funcţia de secretar general al NATO, ocupată în prezent de olandezul Jaap de Hoop Scheffer, care a anunţat că se va retrage anul acesta.

"Am avut consultări luni de zile pe această temă. Ar fi o mare şansă pentru Polonia ...În instituţii precum NATO a venit vremea noilor ţări", a declarat miercuri premierul polonez Donald Tusk răspunzând unei întrebări legate de candidatura lui Sikorski.

Jaap de Hoop Scheffer, fost ministru olandez de Externe, se va retrage din funcţie în 2009, după ce a deţinut timp de patru ani postul de secretar general al NATO, alianţă militară formată din 26 de membri în cadrul căreia SUA deţin un rol neoficial de lider.

Un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice a declarat însă că speculaţiile în legătură cu numele succesorului lui Hoop Scheffer sunt premature. "Este mult prea devreme să discutăm această problemă. Mai întâi trebuie să vedem instalată noua administraţie americană a preşedintelui Barack Obama", a declarat oficialul sub acoperirea anonimatului.