MENIU

"Ministrul Petrolului" din cadrul organizaţiei Al-Qaida din Irak a fost arestat

Foto: shanghaijill.wordpress.com

Aşa numitul ministru al petrolului din cadrul organizaţiei Al-Qaida din Irak şi alţi zece membri ai acesteia au fost arestaţi la nord-est de Bagdad, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne într-un comunicat citat de AFP.

"Poliţia provinciei Diyala a reuşit să aresteze 11 membri ai Statului islamic din Irak, printre care pe Ali Mahmoud Mohammed. Acesta este ministrului petrolului în această organizaţie", se arată în comunicat.

"Ministrul" se ocupa în special de răpirea şoferilor de camioane-cisternă şi de furtul de petrol şi benzină transportate de aceştia.

Proclamat la 15 octombrie 2006, Statul Islamic din Irak este condus de Al-Qaida, fiind denumirea generică pentru această organizaţie şi alte grupări insurgente sunnite.

Operaţiunea poliţiei s-a desfăşurat la nord de Baaquba, capitala provinciei Diyala, una dintre cele mai instabile din ţară. Ramura irakiană a Al-Qaida s-a instalat puternic în această provincie, unde comite în continuare în mod frecvent atentate, în special sinucigaşe.

La 21 februarie, "ministrul irigaţiilor" din cadrul grupării teroriste din Irak a fost arestat la Baaquba, la 60 de kilometri nord-est de Bagdad. Acesta era însărcinat cu repartizarea terenurilor către agricultori şi fixarea raţiilor de apă pentru acestea, în regiunile controlate de al-Qaida.

La jumătatea lunii februarie, a venit rândul "ministrului de finanţe" din Al-Qaida, Munzer Ahmad Soltan, să fie arestat la Baji, la 200 de kilometri la nord de Bagdad.

Al-Qaida şi-a pierdut considerabil din influenţa pe care o avea în Irak, însă este în continuare capabilă să lanseze operaţiuni pe scară largă, în special atentate sinucigaşe, potrivit armatei americane.

Membrii grupării teroriste sunt concentraţi în special în provinciile Diyala şi Ninive, din nordul Irakului.

Mai multe articole despre:
Irak al-Qaida arestare