MENIU

Ministrul Nicolae Nemirschi va fi audiat de o comisie de anchetă a Parlamentului

Foto: gov.ro
Mircea Duşă: În urma verificării documentelor vom propune plenului soluţii

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, va fi audiat în perioada următoare de comisia de anchetă a Parlamentului, ca să explice cum a atribuit un contract de publicitate de o jumătate de milion de euro. Sunt informaţii că acest contract ar fi fost atribuit fără licitaţie.

Comisia de anchetă parlamentare în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, s-a întrunit marţi pentru prima oară, dar strict pentru a rezolva anumite probleme organizatorice.

Comisia parlamentară de anchetă a contractului de publicitate atribuit de către Ministerul Mediului va fi condusă de vicepreşedintele Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, urmând ca finalizarea anchetei să aibă loc la începutul lunii august.

Din comisia de anchetă mai fac parte Sulfina Barbu (PDL) şi Diana Tuşa (PNL), Korodi Attila (UDMR).

Următoarea şedinţă este programată să aibă loc în termen de cinci zile, perioadă în care biroul va elabora proiectul de regulament de organizare şi funcţionare a Comisiei, proiect ce urmează să fie aprobat de membrii acesteia.

"După elaborarea regulamentului, vom stabili graficul de controale şi audieri cu ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, şi cu directorii din minister care au semnat contractul. Dacă va fi cazul îi vom audia şi pe reprezentanţii firmelor de publicitate ce au primit aceste contracte. Vom studia toate contractele începând cu contractul iniţial, dar şi actele adiţionale", a declarat Duşa la finele şedinţei de marţi.

Preşedintele Comisiei urmează să aibă o discuţie şi cu ministrul Mediului în care să se stabilească data la care acesta va fi audiat de către Comisie care, conform Hotărârii de constituire aprobată de plenul Camerei, trebuie să elaboreze un raport până la începutul lunii august. "Noi ne vom pronunţa asupra legalităţii acestui contract, nu asupra oportunităţii sale (...) În funcţie de rezultatele anchetei, putem propune plenului Camerei sesizarea organelor de anchetă sau, din punct de vedere al oportunităţii, putem cere un control al Curţii de Conturi", a precizat Duşa. 

Camera Deputaţilor a aprobat, pe 24 iunie, înfiinţarea unei comisii de anchetă care vizează contractul atribuit de Ministerul Mediului în campania de promovare a programului operaţional sectorial Mediu Lot 2 Difuzare/Publicare la data de 28 aprilie 2009, comisie propusă de PD-L şi PNL. Proiectul de hotărâre pentru constituirea acestei comisii a primit 186 voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere. 

Membrii comisiei susţin că acest contract a fost semnat fără licitaţie. Reprezentanţii ministerului spun însă că afacerea este perfect legală şi că statul român nu are decât de câştigat.

Într-un alt dosar, Agenţia Naţională de Integritate a cerut deja Parchetului anchetarea lui Nemirschi pentru fals în declaraţia de avere.