MENIU

Ministrul Muncii: Majorarea pensiilor a rămas în grafic pentru la toamnă

Foto: NewsIn

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat după discuţiile cu sindicatele pe marginea legii unice a salarizării că majorarea pensiilor prevăzută pentru la toamnă rămâne în grafic.

Guvernul a crescut de la 1 aprilie valoarea punctului de pensie cu 3%, până la 718,40 lei. Punctul de pensie reprezentă astfel circa 42,4% din salariul mediu brut estimat pentru acest an, de 1.693 lei, utilizat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Autorităţile promiseseră iniţial creşterea din acest an a valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, însă au revenit asupra acestei măsuri, motivând că nu sunt fonduri suficiente. O nouă creştere a acestuia este programată pentru 1 octombrie, când punctul de pensie ar urma să ajungă la 732,80 lei (43,28% din salariul mediu brut). Reprezentanţii Finanţelor au avansat ideea că nivelul de 45% ar putea să fie atins în anul 2010.

În prezent, sindicatele şi ministerele Muncii şi Finanţelor iau în calcul elaborarea unei legi unice a pensiilor, pentru a putea fi eliminate discrepanţele existente în prezent între pensiile mici şi cele foarte mari.