MENIU

Ministrul Muncii discută astăzi cu sindicaliştii de la Cartel Alfa despre legea unică de salarizare

Foto: RTV

Majorările salariilor din grila unică a bugetarilor şi mitingul de pe 9 iulie din Capitală sunt principalele subiecte ale întâlnirii de astăzi dintre sindicaliştii Cartel Alfa şi ministrul Muncii, Marian Sârbu. Discuţiile vor avea loc la consiliul general al confederaţiei Cartel Alfa, întrunit la Mamaia.

Salariile din legea unică a bugetarilor ar putea fi mai mici cu 40%, dacă propunerile făcute în şedinţa de Guvern din 24 iunie vor fi acceptate şi de sindicate. Ministrul Muncii a confirmat propunerea de scădere a lefurilor din grila unică de remunerare a angajaţilor de la stat, dar salariile încă se negociază.

Până pe 30 iunie, Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză legată de costuri, pentru a stabili în câţi ani vor ajunge salariile din grilă în buzunarele angajaţilor de la stat. "Nu vă pot confirma cifrele însă ajustările se apropie de a doua variantă. Grila rămâne una în negociere", a spus ministrul Muncii, Marian Sârbu. 

Liderii confederaţiilor sindicale au convenit săptămâna aceasta cu ministrul Muncii să poarte negocieri în fiecare an pentru a stabili ce categorii de bugetari vor beneficia de cea mai mare majorare a salariilor pe noua grilă de salarizare din Legea unitară, prioritate având cei cu salariile cele mai mici. Secretarul general al CNSLR Frăţia, Sorin Stan, a afirmat că, în cadrul discuţiilor s-a avansat şi propunerea ca anul viitor să crească doar salariile celor care nu depăşesc coeficientul 2,5 în grilă (2,5 salarii minime pe economie).

Salariul de bază pentru primul nivel de referinţă al grilei unice ar urma să fie micşorat de la 8,85 salarii minime pe economie, la 5,40, potrivit agenţiei NewsIn. La cel de-al doilea nivel, salariul de bază ar fi egal cu 3,80 salarii minime pe economie şi nu 6,5 cât era iniţial. Pentru al treilea nivel, salariul de bază ar fi micşorat de la 3,80 salarii minime pe economie la 2,30. Micşorările ar fi fost făcute, fără negociere cu sindicatele, iar unul dintre motive ar fi faptul că în urma calculelor guvernanţii şi-ar fi dat seama că nu au bani să aplice salariile din grilă.