MENIU

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi: În următorii 20 de ani mai multe zone ale României vor deveni aride

FOTO: NewsIn

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, sâmbătă, la Craiova, că în următorii 20 de ani mai multe zone vor deveni aride. "Va începe cu Banatul, continuă în Oltenia, estul Munteniei şi Dobrogea", a completat ministrul Mediului. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că Guvernul va începe o campanie "agresivă" pentru combaterea deşertificării.

Ministrul Mediului a atras atenţia asupra fenomenului deşertificării, precizând că o tranşă din banii obţinuţi de Guvern prin intermediul taxei de mediu va fi redirecţionată spre Dolj. "Fenomenul deşertificării este îngrijorător în Dolj. Acesta este unul dintre multele capitole a ceea ce se cheamă încălzire globală şi căruia nu i-am dat prea multă atenţie până acum. În cel mai temeinic studiu românesc despre acest fenomen s-a ajuns la concluzia că în următorii 20 de ani mai multe zone vor deveni aride. Începe cu Banatul, continuă în Oltenia, estul Munteniei şi Dobrogea. Astfel se preconizează că producţia agricolă a Olteniei va reprezenta doar 60 la sută din ce se produce acum", a spus Nicolae Nemirschi.

Acesta a adăugat că o parte din banii colecţionaţi de Guvern prin taxa de mediu, care până acum mergeau la programul "Casa verde" vor fi redirecţionaţi în Dolj, pentru combaterea deşertificării.

"Am stopat programul Casa Verde, vizând amplasarea de panouri solare, iar o parte din banii destinaţi acelui program vor veni la dumneavoastră în Dolj, pentru că trebuie să ne apucăm serios de combaterea deşertificării. Am discutat şi cu noul prefect şi vom ţine legătura pentru a stabili un program", a mai spus ministrul Mediului.

La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat că Guvernul va începe o campanie "agresivă" pentru combaterea deşertificării. "La nivelul Guvernului, vom începe o campanie agresivă împotriva deşertificării. Este un subiect care afectează nu doar Doljul, ci mai multe părţi ale ţării şi este timpul să abordăm, cu fonduri europene, un efort sistematic de luptă împotriva deşertificării. Vreau să vă informez că în legătură cu amenajarea sistemului de irigaţii Sadova - Corabia, care trece şi prin zona faimoasă a Dăbulenilor, că programul de reabilitare a sistemului de irigaţii început în 2004 va continua să fie susţinut. Peste 7.000 de hectare vor fi irigate în acest an", a spus Mircea Geoană.

Reamintim că atât preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cât şi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, s-au aflat la Craiova pentru ceremonia de învestire a noului prefect de Dolj, Florin Stancu.