MENIU

Ministrul Justiţiei şi preşedinţii Curţilor de apel sunt de acord cu legea salarizării unice

foto: tmctv.ro

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit pe 15 aprilie cu preşedinţii curţilor de apel din ţară, pentru a discuta despre problemele financiare din sistemul judiciar, ajungându-se la concluzia că este necesară o "reglementare echitabilă a salarizării", potrivit unui comunicat remis de MJ.

"Concluzia întâlnirii a fost că este necesară o reglementare echitabilă şi nediscriminatorie a salarizării în sistemul judiciar, care să clarifice problema sporurilor pentru toate categoriile din sistem", se precizează în comunicatul remis joi.

Ministerul Justiţiei subliniază că, în prezent, nu are încă finalizat un proiect al salarizării unice. "Urmează ca guvernul să decidă, în următoarea perioadă, dacă regulile privind salarizarea personalului din justiţie vor fi stabilite printr-o lege specială sau dacă acestea vor fi cuprinse într-o lege unică de salarizare a întregului sector bugetar", se arată în comunicat. 

Referitor la plata sporurilor conform Ordonanţelor 75 şi 225/2008, ministrul Justiţiei le-a explicat preşedinţilor curţilor de apel că situaţia economică actuală impune o reeşalonare a acestor plăţi, din cauza lipsei fondurilor necesare, potrivit comunicatului. 

"În ceea ce priveşte plata sporului pentru stres şi solicitare neuropsihică, ministrul a explicat că nu a putut efectua plata către toate categoriile din cadrul sistemului în luna martie, ci numai către acele persoane care au obţinut hotărâri judecătoreşti executorii, din cauza unor constrângeri din partea Ministerului Finanţelor Publice", se mai arată în comunicatul remis de minister. 

Reamintim că, la ora 9.00, reprezentanţii ministerului s-au întâlnit cu liderii sindicatelor din sistemul judiciar, urmând ca, în jurul orei 14.00, să aibă loc o întrevedere cu prim grefierii de la curţile de apel. 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, pe 13 aprilie, după întâlnirea cu reprezentanţii Projust, că presiunile nu rezolvă problemele şi că nu există fonduri pentru plata drepturilor salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti. "Lamentările, conflictele, solicitările, care fac abstracţie de contextul în care ne aflăm, nu pot aduce soluţii", a spus ministrul Justiţiei. 

Reprezentanţii Projust, care au organizat protestul desfăşurat, în data de 13 aprilie, în faţa Ministerului Justiţiei, au fost invitaţi să discute cu ministrul Cătălin Predoiu. Personalul auxiliar din Justiţie susţine că nu le sunt acordate drepturile câştigate în instanţă. 

Mai  multe instanţe din ţară au suspendat temporar şedinţele de judecată în cursul zilei de luni, 13 aprilie.