MENIU

Ministrul Apărării va fi audiat marţi la Comisia de resort a Camerei

Foto: NewsIn

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Cameră, deputatul PNL George Scutaru, a declarat joi, pentru NewsIn, că, în urma solicitărilor sale, ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, va fi prezent marţi la această comisie unde i se vor cere explicaţii privind efectele reducerii de buget din Armată.

Scutaru a precizat că ministrul a confirmat prezenţa la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, marţi, la ora 14.00. "Solicit public ministrului Apărării, Mihai Stănişoară, să precizeze ce sporuri vor fi anulate în instituţia pe care o conduce, durata pentru care se aplică asemenea restricţii şi cuantumul reducerilor în cazul în care se va opera doar o diminuare a unor sporuri", a cerut deputatul PNL.

Potrivit unui comunicat de presă, Scutaru a precizat că, în acest moment, MApN "a decis să suspende temporar plata sporului  de confidenţialitate şi a celui de radiaţii, însă există informaţii că reducerile bugetare pentru cheltuielile de personal nu se vor opri aici, pentru că se intenţionează modificări şi în ceea ce priveşte sporul pentru specialitatea de clasă (în valoare de 5-10%) şi a indemnizaţiei de comandă (în valoare de 20-30%)".

"Este inadmisibilă maniera în care Ministerul Apărării operează asemenea reduceri de fonduri, fără a înştiinţa din timp pe cei afectaţi de asemenea decizii. Sunt 75.000 de militari, care fiecare susţine câte o familie, care au obligaţii financiare şi care nu se pot trezi de la o lună la alta cu veniturile diminuate fără a fi preveniţi", a susţinut deputatul PNL.

George Scutaru a subliniat că, în cadrul întâlnirii cu ministrul, se aşteaptă la o prezentare "clară" a efectelor rectificării negative asupra bugetului MApN şi o analiză a reducerilor care vor fi efectuate din cheltuielile de personal, cele privind bunurile şi serviciile şi din cheltuielile de capital.
Un alt subiect asupra cărora liberalii aşteaptă lămuriri în cadrul Comisiei este cel al măsurilor luate de instituţia condusă de Stănişoară pentru a preîntâmpina noi cazuri de genul celui în care a fost implicat Floricel Achim.

De altfel, Scutaru a mai atras atenţia, anterior, şi asupra unor alte măsuri luate în urma rectificării bugetare, anume tăierea subvenţiei pentru masa zilnică din unele unităţi militare. Liberalul a precizat chiar că PNL ia în calcul depunerea unei moţiuni simple din cauza problemelor din Armată.

Audierea de marţi a ministrului s-ar putea desfăşura şi în prezenţa Comisiei de apărare din Senat.