MENIU

Ministerul Sănătăţii va propune în şedinţa de Guvern o suplimentare cu 2,8 miliarde lei a bugetului

Foto: RTV

Autorităţile din Sănătate vor propune, miercuri, în şedinţa de Guvern, o suplimentare a bugetului din sistem cu 2, 8 miliarde lei, pentru a rezolva problemele de finanţare, pe ultimul trimestru din 2009, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Irinel Popescu.

"Dacă se va aproba această Ordonanţă de Urgenţă prin care se suplimentează bugetul din 2009 cu 2,8 miliarde de lei, bani care ar veni din bugetul pe 2010, vom reuşi să acoperim şi lipsa medicamentelor din spitale, a salariilor şi sporurilor. Bineînţeles că această creditare din bugetul anului 2010 presupune, oarecum, o finanţare mai mare a Sănătăţii, în anul viitor", a mai spus Irinel Popescu.

De asemenea, preşedintele CNAS a mai adăugat că, în prezent,  cea mai gravă problemă este în spitale, unde nu mai sunt medicamente şi nici bani pentru plata salariilor. "Fondul de asigurări de sănătate a fost foarte sărac anul acesta. Contribuabilii sunt puţini, în jur de cinci milioane, iar procentul care revine la Sănătate este mai mic, de 5,5%", a spus Popescu.

Potrivit lui Irinel Popescu, soluţiile care ar putea fi aplicate pentru suplimentarea fondului de asigurări de sănătate sunt lărgirea bazei de contribuabili, revenirea la contribuţia pentru asigurarea de sănătate la 7% şi introducerea tichetelor de sănătate.

Managerii spitalelor din ţară au declarat, săptămâna trecută, că din luna octombrie, rămân fără fonduri pentru medicamente şi salarii, ceea ce ar duce la închiderea unităţilor sanitare.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei Sindicale Sanitas au anunţat, tot săptămâna trecută, o serie de proteste, dacă angajaţii din sistemul sanitar nu îşi vor primi sporurile şi salariile.