MENIU

Ministerul Sănătăţii a refuzat ofertele internaţionale de vaccinuri, pentru că preţul cerut era de 10 ori mai mare decât costul vaccinului românesc

Foto: gov.ro

Vaccinul produs la Institul Cantacuzino este de zece ori mai ieftin decât cel din import, motiv pe care România a preferat să aştepte finalizarea produsului autohton, şi să nu apeleze la cel produs în străinătate, a declarat fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac.

''Am primit oferte din partea companiilor, din mijlocul verii, dar rezervarea locului pe listă costă pentru fiecare doză de vaccin 2 euro. Producţia la Cantacuzino costă  0,92 de eurocenţi pe doza de vaccin. Iar o doză de vaccin din import conţine doar jumătate din doza de vaccin produs la Cantacuzino.  Şi costă 4,7 euro, la care se adaugă rezervarea de 2 euro. Deci ceea ce am cumpărat noi cu  5 milioane de euro la Cantacuzino, am fi plătit 50 de milioane de euro'', a declarat Ion Bazac.

Fostul ministru al Sănătăţii a spus că România nu a rămas în urmă cu vaccinarea comparativ cu alte ţări, o situaţie asemănătoare existând şi în Italia. ''Nici în Italia nu a început vaccinarea pentru că lipseşte permisiunea pentru a distribui vaccinul pe piaţă. Şi în Italia s-au înregistrat 13 decese, dintre care două în ultimele 24 de ore'', a mai spus Ion Bazac. 

Ministerul Sănătăţii a intenţionat chiar să cumpere din import  un milion de doze de vaccin, însă ulterior a renunţat.

''În momentul în care s-a făcut evaluarea pentru import, s-a constatat că durează opt săptămâni. Nu mai avea rost din moment ce pe 26 noiembrie, cel târziu, va fi gata vaccinul de la Cantucuzino'', a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu. În acest moment, autorităţile medicale au sub supraveghere peste 500 de persoane din 24 de judeţe şi municipiul Bucureşti.