MENIU

Ministerul Mediului vrea să ia în 2009 fonduri UE de un miliard euro pentru managementul deşeurilor

Foto: turism.floaredecolt.org

Ministerul Mediului vrea să finalizeze până la sfârşitul acestui an aplicaţii privind managementul deşeurilor de un miliard euro, a declarat astăzi ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.

"Vrem să finalizăm până la finalul acestui an 30 de proiecte din aplicaţiile de management al deşeurilor, în valoare de un miliard de euro", a explicat Nemirschi la deschiderea expoziţiei internaţionale de bunuri de protecţie a mediului Romenvirontec.

Acesta a adaugat ca autorităţile europene au aprobat deja nouă proiecte majore pentru apă şi apă uzată, de 930 milioane euro, încă două proiecte majore fiind în curs de aprobare, astfel încât valoarea totală pentru proiectele de apă şi canalizare va depăşi un miliard de euro.

Fondurile totale de mediu pentru 2007-2013 sunt de 5,6 miliarde euro, din care Uniunea Europeană (UE) alocă 4,5 miliarde euro din Fondul de Coeziune şi Fondul European de Dezvoltare Regională, iar statul român cofinanţează cu 1,1 miliarde euro proiectele de mediu derulate până în 2015. România are alocat de la bugetul UE peste 3,2 miliarde euro pentru proiecte de apă şi apă uzată, aproape 1,17 miliarde euro pentru managementul deşeurilor, circa 460 de milioane de euro pentru reabilitarea centralelor termice, 215 milioane euro pentru proiecte de protecţie a ariilor protejate şi siturilor Natura 2000, 330 de milioane de euro pentru prevenirea inundaţiilor şi reabilitarea zonei costiere a Mării Negre afectate de eroziune, precum şi 175 de milioane de euro pentru asistenţă tehnică.