MENIU

Ministerul Mediului pregăteşte un ghid privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice

Foto: ziuaconstanta.ro

Previziunile climatice realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) stau la baza realizării ghidului "Adaptarea la efectele schimbărilor climatice în perioada 2009-2030", ce va fi publicat în aprilie, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

"La sfârşitul lunii aprilie vom publica pe site-urile Ministerului Mediului şi Administraţiei Naţionale de Meteorologie primul document care identifică, pentru specificul nostru, domeniile sensibile la schimbările climatice şi autorităţile competente să intervină", a spus Nemirschi.

De asemenea, în prezent este operaţional, dar încă nu a fost publicat, un program-pilot de prognoză a calităţii aerului din Bucureşti, cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi ecosistemului.

"Acesta va servi ca suport de informare pentru identificarea problemelor serioase determinate de nevoile urbanistice ale Capitalei", a mai spus ministrul Mediului.

Programul va putea fi accesat în câteva luni, când la nivelul Bucureştiului vor fi identificate toate sursele de poluare, a precizat şi directorul ANM, Ion Sandu. El a adăugat că programul va fi completat cu date referitoare la întreaga ţară şi la Europa, cu accent pe zona Balcanilor, însă doar în caz de accidente chimice sau nucleare.

"Datorită tehnologiilor actuale, ANM poate prevedea la ce oră poate pătrunde în România un nor poluant, în caz de accident chimic sau nuclear", a precizat Sandu.