MENIU

Ministerul Mediului a derulat mai multe acţiuni între 1 şi 6 iunie, la "Săptămâna Mediului Tău"

Foto: wordpress.com

Ministerul Mediului a organizat între 1 şi 6 iunie mai multe acţiuni ecologice în cadrul programului "Săptămâna Mediului Tău", ce au marcat Ziua Mondială a Mediului, eveniment sărbătorit anual pe 5 iunie, potrivit unui comunicat transmis de minister.

Campania a debutat pe 1 iunie, când Ministerul Mediului a desfăşurat un proiect de informare şi educaţie ecologică, dedicat atât mediului, cât şi copiilor. În Piaţa Constituţiei a fost desenat pe asfalt un arbore uriaş, apoi colorat cu cretă, cu ajutorul elevilor de la şcolile bucureştene, membri ai cluburilor patronate de Asociaţia Ecosophia şi al liceenilor de la "Nicolae Tonitza".

De asemenea, de ziua lor, copiii i-au înmânat ministrului Mediului tradiţionala "Scrisoare a copiilor", apoi scrisoarea de 35 de metri a fost desfăşurată pe clădirea ministerului.

Ziua de 2 iunie a fost rezervată organizaţiilor neguvernamentale. Acestea au fost invitate la Muzeul de Geologie, la o conferinţă ce a fost condusă de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi şi a avut scopul de a identifica modalităţile de îmbunatăţire a comunicării dintre instituţiile de mediu şi ONG-urile care au ca activitate protecţia mediului.

Pe 3 iunie, a fost organizată o expoziţie de fotografie cu parcurile naţionale din România care a adus în atenţia publicului problematica protecţiei mediului, cu obiectivul de a conştientiza cetăţenii asupra importanţei diversităţii biologice şi administrării durabile. Expoziţia a fost deschisă la Muzeul de Geologie până pe 19 iunie.

Tot pe 3 iunie, Ministerul Mediului a organizat conferinţa cu tema "Utilizarea mediului; oportunitate şi cerinţe pentru dezvoltarea durabilă". Dezbaterea a reunit reprezentanţi ai Institutelor de cercetare din domeniul mediului şi ai patronatelor, membri ai altor Ministere şi autorităţi locale.

Pe 4 iunie, de Ziua Ecologizării, toate instituţiile de mediu din ţară au organizat ample acţiuni de strângere de deşeuri în parcuri, pe cursuri de ape sau în pădurile din apropierea marilor oraşe. În Bucureşti, ministrul Mediului a dat startul acţiunilor de ecologizare a zonei Lacul Morii.

"Săptămâna Mediului Tău" a culminat, pe 5 iunie, la Bucureşti, cu Gala de Excelenţă pentru Mediu. Evenimentul a fost o premieră naţională şi se doreşte a deveni o tradiţie. Festivitatea a reunit, la Palatul Parlamentului, peste 400 de invitaţi, atât oficialităţi din ţară şi din străinătate, cât şi ONG-uri, agenţi economici implicaţi în proiecte de mediu şi reprezentanţi ai mass-media.

Sâmbătă, 6 iunie "Săptămâna Mediului Tău" s-a încheiat la malul mării. Regata Mediului a propus o întrecere neconvenţională între mijloace de transport ecologice, respectiv biciclete şi veliere, traseul fiind Mangalia- Constanţa.