MENIU

Ministerul Justiţiei a cheltuit doar 3% din banii daţi de Banca Mondială, în 2006, pentru reformă

Foto: iturism.ro

Ministerul Justiţiei (MJ) a cheltuit, până în prezent, numai 3% din împrumutul în valoare de 110 milioane de euro, acordat de Banca Mondială în 2006, pentru reforma sistemului judiciar, potrivit informaţiilor comunicate de MJ.

Din suma de 110 milioane de euro, un procent de aproximativ 60% era destinat investiţiilor, în vederea reabilitării a 20 obiective, arată ministerul, în răspunsul comunicat agenţiei NewsIn, cu precizarea că, până în prezent, s-au semnat contracte pentru numai trei obiective, respectiv Tribunalul Maramureş, Judecătoria Vişeu de Sus şi Judecătoria Vatra Dornei, în valoare de 14.530.637,86 lei (aproximativ 3,5 milioane euro).

MJ arată, de asemenea că s-au depus oferte pentru încă patru obiective, care sunt într-o fază avansată de evaluare. "Contractarea lucrărilor se face cu respectarea procedurilor de achiziţii ale Băncii Mondiale, care sunt în desfăşurare, în diferite stadii ale licitaţiilor", precizează MJ.

Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) au încheiat, în data de 27 ianuarie 2006, Acordul de împrumut numărul 4811, în valoare de 110 milioane de euro, pentru implementarea proiectului "Reforma sistemului judiciar". Acordul a fost ratificat prin Legea 205 din 25 mai 2006, precizează Ministerul Justiţiei, pentru agenţia NewsIn. Data de închidere a împrumutului este, de principiu, 1 aprilie 2011.

Proiectul "Reforma sistemului judiciar", finanţat din împrumut, urmăreşte creşterea eficienţei instanţelor din România şi îmbunătăţirea responsabilizării sistemului judiciar, având ca rezultat scontat reducerea corupţiei şi sporirea transparenţei actului de justiţie, arată Ministerul Justiţiei. "Rezultatele proiectului se vor concretiza într-o capacitate sporită a instanţelor de soluţionare a proceselor (în ceea ce priveşte corectitudinea şi promptitudinea luării deciziilor şi punerea în aplicare a acestora), crearea condiţiilor de lucru şi facilităţi îmbunătăţite pentru instanţe (corespunzător standardelor internaţionale), creşterea competenţei, profesionalismului şi integrităţii judecătorilor şi personalului instanţelor, aspecte care vor conduce la o mai bună imagine publică a sistemului judiciar", susţine MJ.

Structura proiectului este compusă din patru componente, care vizează reabilitarea infrastructurii instanţelor, consolidarea capacităţii administrative a instanţelor, realizarea unui sistem integrat de management al resurselor în cadrul sistemului judiciar şi dezvoltarea instituţională a instituţiilor sistemului judiciar. În conformitate cu prevederile Acordului de împrumut, activităţile concrete ce se implementează în cadrul fiecărei componente sunt stabilite într-un plan de achiziţii al împrumutului, care se actualizează la fiecare 6 luni sau ori de câte ori este necesar, cu acordul prealabil al instituţiei finanţatoare.

Ministerul Justiţiei precizează, de asemenea, pentru NewsIn, că, pentru sumele utilizate din împrumut, se plăteşte dobânda comunicată de BIRD, la nivelul ratei dobânzii de bază LIBOR (n.r. rată a dobânzii practicată pe piaţa londoneză de către băncile de prim rang pentru remunerarea depozitelor lor reciproce), calculată pentru fiecare perioadă de dobândă, rată oferită pe piaţa interbancară londoneză la depozite pe 6 luni în euro. "Rata plătită până în prezent s-a situat între 4,5 - 2,5% pe an, calculată la sumele utilizate din împrumut, iar suma achitată până la 31 decembrie 2008 este de 58.519,18 euro", arată MJ.

Ministerul Justiţiei precizează că împrumutul se rambursează în 15 ani, începând cu data de 15 august 2011, până la 15 februarie 2023.

Vicepreşedintele SoJust, judecătorul Cristi Danileţ, a declarat, pentru NewsIn, că pentru reabilitarea instanţelor s-ar fi prevăzut 80% din împrumut. "Este cel mai mare proiect pe justiţie aprobat vreodată de către Banca Mondială. Deja statul român plăteşte dobânzi la sumele indisponibilizate de Banca Mondială. Încă nu se văd rezultatele, deşi proiectul ar urma să se finalizeze în 2011, ceea ce înseamnă că nu s-a putut respecta calendarul asumat de comun acord", a declarat Danileţ.

De asemenea, vicepreşedintele SoJust a vorbit despre urgenţa reabilitării instanţelor. "Deşi nevoile instanţelor cu privire la construcţia şi reabilitarea sediilor este imediată -mă gândesc numai la Tribunalul Vrancea, care este o clădire cu bulină roşie din cauza cutremurelor şi nu este cuprins nici măcar în lista sediilor de reparat, şi nevoia judecătorilor de perfecţionare şi specializare este absolut necesară - mă gândesc că statul roman a redus bugetul alocat Institutului Naţional al Magistraturii care, în acest an, nu îşi poate desfăşura activităţile de formare ale magistraţilor, autorităţile române întâmpină greutăţi în privinţa administrării acestui proiect", a declarat judecătorul Danileţ, pentru NewsIn.

Cristi Danileţ consideră că Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să treacă de orice neînţelegeri şi să conlucreze pentru a realiza scopul principal al proiectului, acela de eficientizare a procedurilor judiciare şi reducerea cauzelor de întârziere a soluţionării proceselor.

Mai multe articole despre:
Banca Mondială ministerul justiţiei BIRD