MENIU

Ministerul Educaţiei va susţine financiar doar grădiniţele aflate în construcţie

Foto: NewsIn

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat marţi la Drobeta Turnu Severin, că în acest an ministerul va susţine în continuare grădiniţele aflate în construcţie, însă nu va mai aloca fonduri pentru altele noi, fiind un "an al crizei".

"Grădiniţele reprezintă un obiectiv prioritar pentru noi. Ştiu că este nevoie de construcţii noi, dar suntem într-un an al crizei şi trebuie să încercăm să atragem şi alte surse. Este nevoie pentru că a crescut cifra demografică, dar şi pentru că, din cauza legii retrocedărilor, în ultimii ani foarte multe grădiniţe au fost desfiinţate. Anul acesta vom susţine toate grădiniţele care sunt în construcţie", a mai spus ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu s-a întâlnit, marţi, la Colegiul Decebal din Drobeta Turnu Severin, cu directorii unităţilor şcolare din judeţul Mehedinţi. Ea le-a spus cadrelor didactice mehedinţene că ministerul pe care îl conduce şi-a propus să deruleze un program de formare profesională continuă a tuturor cadrelor didactice din România, program care va fi finanţat cu 5 milioane de euro de către Banca Mondială.

Ministrul a mai spus, la Mehedinţi, că, din cauza programei şcolare foarte încărcate, mulţi elevi s-au îndepărtat de şcoală, motiv pentru care reforma curriculară trebuie modificată cât mai repede.

"Reforma curriculară nu mai poate aştepta, disciplinele sunt supraîncărcate, iar elevii s-au îndepărtat de şcoală. Îşi iau informaţiile de pe internet sau din media, pentru că sunt mult mai facile. De aceea, trebuie să separăm ce este util de ceea ce nu este util, astfel încât să primeze formarea de competenţe. Oricum, potrivit documentelor UE, conţinutul disciplinelor trebuie să structurat astfel încât să se ajungă la cele 18 competenţe cheie", a spus ministrul Andronescu.

De asemenea, ministrul Educaţiei a mai spus că şi procesul de evaluare şcolară trebuie regândit. "Din discuţiile cu profesorii, am aflat că nici evaluările nu mai sunt satisfăcătoare. Tezele cu subiect unic sunt nerelevante, saltă cu două puncte sau chiar mai mult faţă de nivelul din timpul semestrului, ceea ce până la urmă afectează nivelul de educaţie", a afirmat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a ţinut să atragă atenţia directorilor de şcoli prezenţi în sala liceului "Decebal" din Drobeta Turnu Severin că nu au motive să se teamă de procesul de descentralizare pentru că, împreună cu liderii de sindicat, ministerul caută soluţiile favorabile în acest sens.