MENIU

Ministerul Economiei: CNH Petroşani ar putea fi închisă sau privatizată

Foto: mesagerulhunedorean.ro

Cel mai mare datornic la bugetul statului, producătorul de huilă CNH Petroşani, ar putea fi închis sau privatizat, dacă nu se găsesc soluţii pentru a salva compania, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

"Ministerul Economiei a prezentat luni FMI programele pe care le are în vedere în privinţa Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, Termoelectrica şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Pentru CNH, au cerut reducerea subvenţiei, iar pentru Termoelectrica şi ELCEN, rezolvarea datoriilor vechi, pentru a scăpa de monitorizare. La FMI, nu există cuvântul subvenţie, acesta nu e în politica FMI", a precizat Tudor Şerban.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei spune că pentru CNH sunt trei variante posibile: închiderea companiei, privatizarea ei sau găsirea de soluţii pentru a nu-i mai acorda subvenţii.

"Dar, ca să nu le mai acordăm subvenţii, este necesară mărirea producţiei, reducerea personalului şi să se concentreze numai pe minele care sunt eficiente", a precizat Tudor Şerban, care a subliniat că în acest an CNH va disponibiliza 600 de angajaţi, iar anul viitor alte 1.100 de persoane.

Acesta a afirmat faptul că joi urmează să se întâlnească iar cu reprezentanţii FMI, care au cerut autorităţilor române detalii despre programele de restructurare şi reorganizare.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 622 din 20 mai, Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani va beneficia în acest an de subvenţii totale în valoare de 281 milioane lei.

Tudor Şerban menţionează totodată că în 2010 cel mult trei firme mari vor mai primi subvenţii, respectiv CNH, CFR Călători şi Infrastructură.

Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FMI au discutat luni cu experţi din Ministerul Finanţelor despre stadiul respectării a angajamentelor asumate în acordul revizuit în legătură cu arieratele companiilor de stat.

Companiile care vor fi monitorizate în primă fază sunt C.N. Căi Ferate CFR, S.N. Transport CFR Călători, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
Mai multe articole despre:
termoelectrica Tudor Şerban