MENIU

Militarii angajaţi cu contract sunt trecuţi în rezervă la 40 de ani

Foto: RTV
Sute de militari voluntari din toată ţara, care au împlinit vârsta de 40 de ani, au fost trecuţi în rezervă

Şi-au riscat viaţa în Afganistan sau Irak, iar acum trebuie să ia totul de la capăt. La 40 de ani, soldaţii voluntari sunt trecuţi în rezervă, fără să beneficieze de măsuri de protecţie socială. Sunt prea tineri pentru a ieşi la pensie şi, ca să se poată angaja în altă parte, trebuie să înveţe noi meserii.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au spus că intenţionează să legifereze, pe viitor, o serie de drepturi pentru cei care ies din sistemul militar. 

Constantin Mitrache are 43 de ani şi este şomer. Asta după ce a fost angajat al armatei timp de 18 ani şi a făcut parte din batalionul 26 de Infanterie Scorpionii Roşii, din Craiova. A participat la trei misiuni în Afganistan, una în Irak şi o alta în Angola şi a strâns un munte de diplome şi medalii care acum nu-l ajută la nimic.

În situaţia lui sunt sute de militari voluntari din toată ţara, care au împlinit vârsta de 40 de ani şi, conform legii, au fost trecuţi în rezervă. Nu au dreptul la pensie şi pe piaţa muncii sunt consideraţi necalificaţi.

Reprezentanţii Ministerului Apărării au spus că limita de vârstă de 40 de ani este valabilă în armatele multor state NATO. "Vârsta aceasta a fost stabilită şi pentru a nu îngreuna posibilitatea ca gradaţii şi soldaţii voluntari care trec în rezervă să fie încadraţi în muncă", a spus purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu.

Oficialii MApN au mai spus şi că vor propune modificarea legii, pentru ca statul să ofere în viitor o serie de privilegii militarilor care ies din sistem.