MENIU

Mii de oameni, implicaţi în acţiunile de la Zona Zero, sunt grav bolnavi

foto: RTV

Mulţi americani care au participat la acţiunile de salvare de la World Trade Center din New York sunt bolnavi, nu au bani să-şi plătească asigurările medicale sau chiar au murit. În total, autorităţile au monitorizat 27.000 de membri ai echipelor de intervenţie şi de reconstrucţie, dar şi voluntari. Specialiştii spun că problemele de sănătate i-au afectat şi fizic, şi psihic.

Cei care au intervenit sau au lucrat la ruinele de la World Trade Center au fost expuşi unui mediu toxic: azbest, praf, pulbere de geamuri sparte, particule nocive din aer, toate au contribuit la apariţia unor probleme la sinusuri, gât sau nas şi unor boli ca astm, reflux gastroesofagian, tulburări posttraumatice, depresii şi anxietate. Mulţi au deja afecţiuni cronice sau cancer.

"Am mai multe probleme gastro-intestinale grave, din cauza cărora am fost internat de câteva ori. Am avut o tumoare pre-canceroasă pe colon, pe care mi-au extirpat-o. Am fost diagnosticat cu astm provocat de efort", spune Glen Klein, fost ofiţer de poliţie de la 11 septembrie.

"Din cauza problemelor gastrice, operaţiei de fiere, cancerului, diminuării capacităţii pulmonare din ultimii opt ani, istoricul meu medical s-a schimbat şi nu în bine şi nu în ceva de care un bărbat de 41 de ani ca mine ar fi mândru", Kenny Specht, fost pompier.

Înainte de 11 septembrie, ambii erau sănătoşi tun. Glen a fost mobilizat nouă luni la operaţiunile de la Zona Zero, iar Kenny două luni. Azi sunt pensionaţi pe caz de boală. John Feal, fost supervizor de demolări, şi-a pierdut o parte dintr-un picior, strivit de o grindă de oţel, şi s-a ales cu pete pe plămâni, reflux gastric şi o boală nervoasă, pe fond de stres.

John Gallagher, fost pompier, care a săpat la ruinele de la World Trade Center 4 luni, are o boală incurabilă de plămâni. Fără un transplant, va muri. Aşa cum a murit în 2006 James Zadroga, fost detectiv de poliţie, tot bolnav de plămâni.

Potrivit unui raport din 2006, 69% dintre cei care au lucrat la Zona Zero au probleme respiratorii. Alt studiu, din august 2009, arată că sunt multe cazuri de cancer al sistemului imunitar, la persoane sub 45 de ani. Acest tip de cancer îi afectează, în general, pe cei în vârstă.  

Mai multe articole despre:
pompieri SUA poliţist New York 11 septembrie astm