MENIU

Mii de manifestanţi au marcat în întreaga lume Ziua Climei

Foto: cbc.ca/world

Mii de manifestanţi s-au reunit la Sydney, New York, Paris, Londra, Berlin sau Madrid, pentru a mobiliza opinia publică mondială în legătură cu încălzirea climei, cu cinci săptămâni înaintea conferinţei de la Copenhaga.

"Peste 180 de ţări au participat la acest eveniment, această zi s-a bucurat de o primire entuziastă pe întreaga planetă", a declarat un responsabil al mişcării 350.org, organizatoarea manifestaţiei. 

Startul Zilei Mondiale pentru Climă a fost dat la Sydney, unde mii de manifestanţi s-au adunat în portul şi pe plaja din Bondi. Participanţii la manifestaţie purtau pancarte cu numărul "350", aluzie la concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă. În acelaşi timp, protestatarii au format pe treptele Operei din Sydney numărul 350 cu corpurile lor, în timp ce clopotele catedralei au bătut de 350 de ori.

La Londra, peste 600 de persoane s-au adunat pe malurile Tamisei, pentru a forma cifra 5. O fotografie din avion a acestei manifestaţii se va adăuga celorlalte proteste din întreaga lume care au format cifrele 3 şi 0, pentru a forma numărul "350", a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei "Campaign against Climate change".

La New York, câteva sute de militanţi s-au adunat cu pancarte pe care era scris 350. Unii dintre ei purtau costume "de supravieţuire", în timp ce numeroase ecrane gigantice transmiteau imagini din întreaga lume.
La Paris, aproximativ 200 de manifestanţi au ales un alt simbol: şi-au pus telefoanele mobile să sune la ora 12.18, aluzie la ziua de închidere a conferinţei de la Copenhaga, care va avea loc de la 7 până la 18 decembrie. Manifestanţii au dorit astfel să-i "trezească" pe politicieni, în frunte cu preşedintele Nicolas Sarkozy, pentru a pregăti conferinţa, care va fi precedată de un summit european la 29 şi 30 octombrie. "Nicolas, trezeşte-te", se putea citi pe una dintre pancartele manifestanţilor francezi.

Conferinţa de la Copenhaga, considerată crucială, vizează stabilirea unui nou tratat internaţional privind clima, pentru înlocuirea Protocolului de la Kyoto, care expiră în 2012.

La Stockholm, aproximativ 30 de manifestanţi s-au adunat în centrul oraşului, sub o pancartă care cerea "discuţii urgente privind încălzirea climei". De asemenea, la Berlin, 350 de manifestanţi, purtând măşti cu chipul cancelarului german Angela Merkel s-au adunat în faţa Porţii Brandenburg, din centrul capitalei. În acelaşi timp, în oraşul sârb Novi Sad, 350 de persoane au format cu corpurile lor numărul 350. La Praga, aproximativ 30 de militanţi ecologişti au distribuit 350 de baloane negre cu inscripţia "CO2", în piaţa din partea veche o oraşului.

Militanţii pentru apărarea mediului au manifestat la Istanbul pe un vapor, purtând o pancartă pe care scria: "Soarele, vântul, acum". Manifestanţii au amplasat ambarcaţiunea sub principalul pod de pe Bosfor, care leagă Europa de Asia. "Locuri de muncă, climă, dreptate", scria pe o altă pancartă. 

La Puerta del Sol, în centrul Madridului, membrii Platformei împotriva schimbării climatice, formată din organizaţii sociale şi sindicale, au pus în scenă o parodie numită "consecinţele catastrofale ale schimbării climei asupra planetei".

Mai multe articole despre:
mediu manifestanţi Copenhaga dioxid de carbon