MENIU

Mihai Chiţac a fost eliberat pentru o lună din închisoare

Foto: NEwsIn

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis miercuri eliberarea pentru o lună a lui Chiţac, pe motive medicale, însă hotărârea poate fi atacată cu recurs. Perioada de eliberare a lui Mihai Chiţac este 21 iunie-21 iulie.

Spitalul Floreasca a trimis instanţei o adresă în care arată că fostul general este programat pentru o operaţie pentru data de 22 iunie. Procurorul de şedinţă a cerut instanţei, la termenul de marţi, să respingă cererea de eliberare pe motive medicale formulată de Chiţac, pe motiv că INML nu a specificat dacă bolile de care suferă fostul general pun în discuţie executarea pedepsei.

Înainte de a rămâne în pronunţare, preşedintele completului de judecată, magistratul militar Radu Stancu, i-a întrebat pe gardienii care îl păzeau pe Chiţac dacă ştiu dacă trebuie ţinut încătuşat un condamnat care este dus la tratatment la spital.

Întrebarea a fost pusă de magistrat după ce, în timpul şedinţei de judecată, procurorul a luat în discuţie posibilitatea ca fostul general să fie internat sub pază, solicitare în privinţa căreia instanţa a rămas să ia o decizie. Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti amânase, pe 9 iunie, procesul în care Mihai Chiţac cere întreruperea executării pedepsei pe motive medicale, dosarul fiind reluat pe 16 iunie din cauză că fostul general nu a fost încă programat pentru operaţie. Mihai Chiţac a cerut, în mai multe rânduri,eliberarea, pe motive medicale, din penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare şi degradare militară în procesul Revoluţiei de la Timişoara, în acelaşi dosar cu fostul general Victor Stănculescu.

Mihai Chiţac va fi eliberat fără a fi pus sub pază, însă instanţa a hotărât să îi retragă paşaportul, ca să nu poată pleca din ţară, şi a dispus ca fostul general să se prezinte la poliţie ori de câte ori este chemat. Perioada de eliberare este 21 iunie-21 iulie.

Victor Athanasie Stănculescu a părăsit, pe 12 mai, Spitalul penitenciar Jilava, după ce Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis să întrerupă cu un an executarea pedepsei sale pe motive medicale.