MENIU

Micşorarea pedepselor din noul Cod Penal ar putea duce la clasarea unor dosare de mare corupţie

Foto: romanialibera.ro

Dacă s-ar aplica prevederile noului Cod Penal în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, multe dosare de mare corupţie finalizate de procurorii DNA sau aflate în curs de anchetă ar fi închise definitiv pe motiv de prescriere a faptelor. Printre cei favorizaţi ar putea fi Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Radu Mazăre.

Tendinţa de scădere a pedepselor cuprinsă în proiectul de Cod Penal are ca şi consecinţă scurtarea timpului de prescripţie, inculpaţi celebri scăpând fără nicio zi de închisoare.

De departe, cel mai favorizat de acestă nouă situaţie este Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR, cel care a prejudiciat compania cu sute de milioane de euro. Faptele din cele cinci dosare în care a fost trimis în judecată şi în care este acuzat de abuz în serviciu s-ar prescrie, potrivit noului Cod Penal, anul acesta. Dacă săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu a avut loc în 2002, în condiţiile noului cod, termenul de prescripţie al faptelor scade de la 20 la 7,5 ani, aşadar, în 2009, Necolaiciuc ar putea cere închiderea dosarului.

Dacă aceste prevederi rămân neschimbate, de dosarul de abuz în serviciu va scăpa peste doi ani şi Irina Jianu, trimisă în judecată alături de Adrian Năstase în dosarul "Trofeul Calităţii". Faptele pentru care a fost cercetată s-au petrecut în 2004, astfel că Jianu poate cere închiderea dosarului său în 2011.

Adrian Năstase nu ar mai putea fi cercetat pentru luare de mită în dosarul "Mătuşa Tamara"

Adrian Năstase nu ar mai putea fi cercetat pentru luare de mită în dosarul "Mătuşa Tamara" dacă s-ar aplica prevederile noului Cod Penal. În cazul infracţiunii de luare de mită, termenul de prescripţie scade odată cu micşorarea pedepselor, de la 10 la 8 ani. Cum faptele pentru care a fost trimis în judecată fostul premier s-au petrecut în anul 2000, rezultă că termenul de prescripţie ar fi depăşit deja, respectiv anul 2008.

În dosarul "Zambaccian" s-ar întâmpla acelaşi lucru, acuzaţia de luare de mită fiind prescrisă încă din acest an dacă s-ar aplica prevederile noului Cod Penal.  

Miron Mitrea ar scăpa şi el de dosarul casei din Voluntari, având în vedere că faptele s-au petrecut începând cu anul 2001. Dacă s-ar aplica prevederile noului cod, infracţiunea de luare de mită de care este acuzat s-ar prescrie anul acesta.

Dosarul armelor luate ca mită de senatorul Şerban Mihăilescu ar avea aceeaşi soartă, având în vedere că pedeapsa pentru luare de mită scade în proiectul noului Cod Penal. Procurorii au identificat faptele ca fiind din anul 2001, astfel încât, anul acesta ar interveni prescripţia şi dosarul s-ar închide.

De judecată ar putea scăpa şi generalul (r) SRI Ion Popescu, trimis în judecată alături de colegii Virgil Turcu şi Marian Panaitescu, acuzaţi fiind de efectuarea unor tranzacţii ilegale cu case ale RAAPPS.

Radu Mazăre ar putea scăpa definitiv de dosarele DNA anul acesta

Primarul Constanţei, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, pot scăpa definitiv de dosarele DNA anul acesta, dacă s-ar aplica prevederile noului Cod Penal. Prejudiciul stabilit în sarcina celor doi şi a altor persoane, de 114 milioane euro a fost produs în urma unor fapte petrecute în 2002.

Dacă s-ar aplica de mâine noul Cod Penal, cei 36 de inculpaţi, foşti funcţionari ai Direcţiei de Finanţe Dolj care au acordat rambursări ilegale de TVA în valoare de 30 milioane de euro lui Genică Boerică, ar fi scăpat de orice acuzaţie, având în vedere că faptele s-au petrecut în 2001.

Dosar închis se poate considera şi cel în care au fost trimişi în judecată generalii Mihail Popescu şi Eugen Bădălan, în celebrul scandal al anvelopelor Tofan, prejudiciul adus Armatei fiind de 1,2 milioane de euro. Faptele s-au petrecut în anul 2000. Dacă s-ar fi aplicat noul Cod Penal, dosarul ar fi fost închis pentru prescrierea faptelor încă din 2007.

Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general al Romsilva, ar scăpa de două dosare, aflate pe rol, peste un an dacă s-ar aplica prevederile noului Cod Penal cu referirea exactă la infracţiunea de abuz în serviciu.

Faptele pentru care este cercetat s-au petrecut în 2003, după ce a achiziţionat un tanc inutil pentru Romsilva. După şapte ani şi jumătate de la producerea infracţiunii, dosarul se închide la cererea inculpatului. La fel s-ar întâmpla şi cu al doilea dosar, în care este acuzat de producerea unui prejudiciu de 3 milioane de euro, având în vedere că faptele s-au petrecut în 2004.

Medicul Şerban Brădişteanu ar putea beneficia din plin de prevederile noului Cod Penal, având în vedere că faptele pentru care este judecat au fost comise în 2001. Potrivit noului Cod, Brădişteanu nu mai poate fi judecat, deoarece au trecut deja şapte ani şi jumătate de la producerea abuzului în serviciu. Prejudiciul stabilit în cazul său a fost calculat la 9 milioane de euro. Dacă luăm în calcul şi acuzaţia de mită pentru care este judecat Brădişteanu, noul cod ar prevede o micşorare a termenului de prescripţie de la zece la opt ani, aşadar, nici în acest caz, medicul nu mai putea fi judecat.

Nu ar mai fi fost judecat nici dosarul fostului deputat Stelian Duţu, ex-preşedinte al CJ Constanţa. Acuzat de producerea unui prejudiciu de 3,3 milioane de euro, potrivit noului cod, fostul demnitar nu ar mai putea fi cercetat penal, deoarece faptele s-au petrecut în urmă cu 11 ani, cu mult peste termenul de prescripţie prevăzut pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit aceluiaşi raţionament, de dosar ar putea scăpa, numai peste un an, şi generalul (r) Marin Măciucă, acuzat de abuz în serviciu în dosarul uniformelor Ripstop.


Peste doi ani ar trebui să fie închis şi dosarul lui Marian Oprişan, preşedintele C.J. Vrancea

Peste doi ani ar trebui să fie închis şi dosarul lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, după ce, în 2004, a pietruit cu aproape două milioane de dolari câteva drumuri comunale din judeţ.

De dosar ar putea să scape şi fostul deputat Emilian Cutean dacă s-ar aplica noul Cod Penal. Revoluţionarul este cercetat pentru nişte fapte comise în anul 2004. Peste doi ani şi jumătate, cauza se poate închide, deoarece s-ar împlini termenul legal al prescripţiei.

Potrivit actualului Cod Penal, cursul termenului prescripţiei se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal. Articolul 124 arată că "prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie este depăşit cu încă jumătate". Noul Cod penal nu prevede modificări ale acestor articole.