MENIU

Mersul cu bicicleta şi cu rolele, interzis în parcurile Capitalei. Ce părere aveţi?

Mersul cu bicicleta a fost deja interzis în parcurile mici din sectorul 3
Foto: shutterstock

Cei care vor să iasă la o plimbare cu bicicleta sau cu rolele prin parcurile din Capitală ar trebui să se gândească de două ori înainte. Autorităţile au început să pună în aplicare mai multe hotărâri care interzic accesul bicicliştilor şi al rolerilor pe aleile parcurilor din Bucureşti.

Mersul cu bicicleta a fost deja interzis în parcurile mici din sectorul 3 şi poate fi sancţionat de poliţiştii comunitari sau de agenţii de pază cu amenzi de până la 500 lei.

Măsura nu este tocmai o noutate. Mai multe legi şi hotărâri ale consiliului local interzic de ani buni de zile acest lucru, însă puţini ştiau de ele. Bucureştenii spun însă că parcurile sunt singurul loc unde pot ieşi la o plimbare pe role sau cu bicicleta.

Sunt însă şi oameni care spun că prezenţa bicicliştilor sau a rolerilor în parcuri este un adevărat pericol.

Parcul Herastrău este locul preferat de bucureştenii care vor să iasă la o plimbare cu rolele sau bicicleta în aer liber. Mulţi aleg acest loc si pentru că la intrările în parc nu este nicun semn care să interzică acest lucru.

În mai multe parcuri bucureştene, autorităţile au început deja să-i sancţioneze pe cei care intră pe alei cu bicicleta sau rolele. Aici au fost montate panouri de avertizare, iar amenzile sunt cuprinse între 40 şi 100 de lei.

Pe de altă parte, primarul Sorin Oprescu a declarat în cadrul campaniei "Capitala creşte verde", că există un proiect special pentru cei care vor să se plimbe cu bicicletele în Parcul Tineretului. 

"Este vorba despre 6 km de alei pentru bicicliști, cu dublu sens la toate intrările parcului, cu trasee delimitate, cu însemne care marchează pistele. După aprobarea bugetului pe 2009, acest proiect va intra in execuția Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement.  Și intenționam să extindem acest proiect și in Parcul Herăstrău", a declarat Oprescu.

Primarul a subliniat că vor avea loc dezbateri serioase în legătură  cu trasarea pistelor pentru biciclisti pe străzi sau pe trotuare.

"Am decis constituirea unor echipe mixte formate din reprezentanți ai Primăriei Municipiului București , ai  Poliției Rutiere, ai ONG-urilor  dedicate  și ai Federației Naționale a Cicliștilor. Impreună vom căuta cele mai bune soluții astfel incât să poți circula cu bicicleta de când ai plecat de acasă până la destinația propusă, fară a-ți pune in pericol viața", a spus primarul Capitalei.