MENIU

Medvedev le va explica ruşilor criza economică într-o serie de emisiuni televizate

Preşedintele rus Dmitri Medvedev va explica în mod regulat populaţiei criza economică şi măsurile luate de Kremlin pentru combaterea acesteia, într-o serie de emisiuni televizate.

Fragmente din prima emisiune difuzate de postul de televiziune Rossiia îl prezentau pe Medvedev la o măsuţă de cafea, cu o bibliotecă pe fundal şi discutând informal cu un prezentator de televiziune, un nou format pentru un lider a cărui imagine este controlată atent de Kremlin.

Liderii ruşi încearcă să ţină sub control cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, dar criticii spun că autorităţile au înţeles târziu adevărata amploare a acesteia.

"Este foarte important să spunem adevărul şi să explicăm dificultăţile prin care toată lumea trece şi care au loc şi în ţara noastră", spune Medvedev într-un clip de promovare a emisiunii. "Consider că autorităţile sunt obligate să vorbească despre aceasta franc şi direct, să vorbească despre deciziile pe care le iau pentru a depăşi criza şi despre dificultăţile cu care ne confruntăm", spune el.

Economia Rusiei se va contracta anul acesta pentru prima oară după un deceniu, iar criza a afectat încrederea în acţiunile, bondurile şi moneda rusă. Criza bruscă, după zece ani de creştere spectaculoasă, a ridicat semne de întrebare cu privire la stabilitatea celui mai mare producător de resurse naturale din lume.

Purtătoarea de cuvânt a lui Medvedev, Natalia Timakova, a precizat că acesta va avea câte o asemenea emisiune la intervale de trei sau patru săptămâni. Ea a adăugat că nu există un format prestabilit, dar explicaţiile nu vor lua forma unui monolog.

Analiştii caută semne de tensiune între cei doi lideri de la Moscova - preşedintele Medvedev şi premierul Vladimir Putin. Luna trecută, Medvedev a dat impresia că îi face reproşuri lui Putin pentru reacţia întârziată a Guvernului la criză, lucru fără precedent în Rusia.
Mai multe articole despre:
Rusia emisiune Dmitri Medvedev criză economică