MENIU

Medvedev cere respectarea regulilor constituţionale şi electorale în R. Moldova

foto: Wikipedia

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a îndemnat marţi seara la o "reglementare paşnică şi cât mai rapidă" a crizei din Republica Moldova în cursul unei convorbiri telefonice avute cu omologul său de la Chişinău, Vladimir Voronin, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

"Medvedev cheamă la o reglementare paşnică a situaţiei, cât mai repede posibil, la reinstaurarea ordinii şi la respectarea regulilor constituţionale şi electorale", se arată în comunicatul difuzat în seara zilei în care, potrivit Constituţiei, expiră mandatul lui Voronin de şef al statului.

Preşedintele moldovean l-a informat pe liderul de la Kremlin despre actele de "dezordine masivă" care au urmat după ce opoziţia a contestat victoria comuniştilor în alegerile de duminică.

Medvedev şi Voronin au avut o întâlnire la Moscova la sfârşitul lunii martie, iar opoziţia a văzut în aceasta un sprijin electoral rus acordat preşedintelui moldovean, care conduce Partidul Comuniştilor.

Rusia, Ucraina şi OSCE sunt mediatori în conflictul pe care Chişinăul îl are cu regiunea separatistă transnistreană, iar UE şi Statele Unite participă la aceste negocieri multipartite în calitate de observatori.

De altfel, Reuters transmite că preşedintele Vladimir Voronin a cerut marţi ajutor de la Occident pentru a readuce ordinea în ţară, după ce protestatarii au luat cu asalt birourile Administraţiei Prezidenţiale şi au devastat Parlamentul. "Autorităţile moldovene sunt extrem de preocupate de tulburările în masă din centrul capitalei şi cer structurilor occidentale să intervină pentru a rezolva situaţia", le-a declarat Voronin ambasadorilor străini acreditaţi la Chişinău, potrivit Interfax.

R. Moldova şi-a chemat pentru consultări ambasadorul la Bucureşti, ca urmare a acestor evenimente în care, după cum au acuzat mai mult sau mai puţin voalat comuniştii, ar fi implicată şi România.