MENIU

Medicii de familie vor o lege care să oblige Guvernul să aloce 6% din PIB pentru Sănătate

Foto: NewsIn

Medicii de familie adună semnături din partea pacienţilor pentru o iniţiativă legislativă ce ar obliga Executivul să aloce, anual, 6% din PIB pentru Sănătate, indiferent de partidele politice aflate la guvernare.

"Acel 6% din PIB pentru Sănătate, promis de toţi şi încă neatins, ar trebui să devină lege. Iniţiativa legislativă a fost acceptată şi publicată deja în Monitorul Oficial", a precizat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, cu ocazia Forumului Medical organizat de Pharma Business.

Potrivit acesteia, campania de strângere de semnături a început luni şi s-au strâns, până joi, peste 200.000 de semnături. "Legal, e nevoie de 100.000 de semnături pentru ca iniţiativa legislativă să fie discutată în Parlament. Noi avem deja de două ori mai mult. Campania va dura până la sfârşitul lunii august, şi ne aştepăm să avem foarte multe semnături care să demonstreze autorităţilor că populaţia doreşte şi are nevoie de un sistem de sănătate mai bun", a precizat preşedintele comitetului de iniţiativă cetăţenească a SNMF, dr. Marius Gabor.

Reprezentanţii medicilor de familie s-au declarat nemulţumiţi şi de iniţiativa Minsterului Sănătăţii de a organiza centre de permanenţă pentru asigurarea asistenţei medicale non-stop. "Nu ne opunem ideii de permanenţă, dar dorim să fim consultaţi de către Ministerul Sănătăţii aşa cum ni s-a promis. Nu am primit nicio invitaţie de la minister pentru a discuta despre înffinţarea acestor centre de performanţă", a mai spus dr. Tănăsescu.

Medicii de familie au acceptat, la sfârşitul lunii martie, să semneze Contractul-cadru pe 2009, după o întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac. În contract nu mai este prevăzută asistenţa medicală în centrele de permanenţă, dar în privinţa acestui subiect va fi semnat un act distinct, după ce vor fi reglementate exact condiţiile şi locurile unde vor fi aceste centre, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Mai multe articole despre:
salariu guvern sănătate medici lege PIB pacient