MENIU

Materialul genetic al sexului masculin reprezintă o barieră în calea longevităţii, spun cercetătorii

<descriere>

Cercetătorii japonezi au creat noi şoareci, folosind material genetic doar de la mame. Concluzia lor a fost că speranţa de viaţă, în cazul acestui tip de şoareci, este de trei ori mai mare decât în cazul şoarecilor obişnuiţi, care au şi material genetic masculin.

Cercetătorii spun că speranţa de viaţă a femeilor este mai mare cu 5 ani decât cea a bărbaţilor, pentru că bărbaţii sunt construiţi în mod diferit. Ei susţin că materialul genetic al sexului masculin reprezintă o barieră în calea longevităţii.

Cercetătorii din Japonia au creat noi şoareci folosind material genetic doar de la mame, excluzând taţii din ecuaţie. Concluzia lor a fost că în aceste cazuri, acest tip de şoareci trăiesc mai mult decât cei creaţi în urma unui mixaj normal, de gene masculine şi feminine. Speranţa de viaţă este de trei ori mai mare decât în cazul şoarecilor obişnuiţi, ei trăind în jur de 600-700 de zile.

\"Cunoaştem de mult timp ipoteza conform căreia femeile din întreaga lume tind să trăiască mai mult decât bărbaţii, însă motivul nu era foarte clar. Nu ştiam dacă longevitatea este controlată de genomul unui singur părinte sau de cel al ambilor părinţi, a declarat coordonatorul cercetării, Tomohiro Kono, potrivit dailymail.co.uk

El susţine că şoricelul fără tată este elementul esenţial al cercetării. Materialul genetic, luat de la ovulul acestui şoarece, a fost prelucrat în laborator pentru ca genele să se comporte ca şi genele de spermă. Noul material a fost transferat ovulelor ajunse la maturitate, dar care nu erau fertile, pentru a putea evolua la stadiul de embrion şi pentru a putea fi apoi transferat la mama surogat. Astfel, şoarecii nou născuţi erau un rezultat bimaternal, cu material genetic de la două mame. Speranţa lor de viaţă a fost comparată apoi cu cea a şoarecilor cu mamă şi tată.

Întrebarea pe care cercetătorii şi-o pun este dacă, eliminând sexul masculin, de tot, am putea maximiza speranţa de viaţă. Oamenii de ştiinţă spun însă că acest lucru nu este realistic, încă.