MENIU

Măsurile de supraveghere ale examenului de bacalaureat vor fi aceleaşi ca şi anul trecut

Foto: verticalonline.ro

Bacalaureatul din 2010 se va desfăşura în aceleaşi condiţii de securitate ca şi cel de anul acesta. Posibilitatea instalării camerelor video în clasele şi unităţile unde acestea nu există este limitată de lipsa fondurilor, a precizat Cristian Alexandru, inspector general şcolar.

"Deocamdată, fondurile Ministerului Educaţiei nu permit asigurarea supravegherii video în clase, nici în Bucureşti, nici în ţară. Poate doar prin eforturile primăriilor sau ale comunităţii oamenilor de afaceri locali, cum s-a mai întâmplat. Ne vom rezuma la ce avem până în prezent şi la regulamentul destul de stufos împotriva fraudei la examen", a spus Cristian Alexandrescu, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Bacalaureatul 2009 a fost unul destul de aspru în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere. Elevii nu au avut voie să intre nici măcar în curtea şcolii cu materiale informative de orice fel, nici cu telefoane, lucrurile fiind lăsate la intrare, în saci menajeri, iar la baie li s-a permis să meargă doar o dată.

Cu toate acestea, 312 elevi au fost prinşi încercând să copieze şi au fost eliminaţi din examen, mai mulţi faţă de anii trecuţi, 247 de elevi fiind eliminaţi în 2008 şi 117, în 2007.

În ciuda măsurilor de precauţie, unii elevi au încercat să copieze cu unele dispozitive electronice. "Elevii eliminaţi au încercat să copieze fie după fiţuici, fie au păstrat telefonul mobil, deşi acest lucru era interzis. Am avut cazuri care deja devin clasice, ceasul care afişează texte, respectiv subiectele rezolvate", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Muncipiului Bucureşti, Marian Banu.